Petek, 05 april 2024
Iskanje

Najboljši trenerji: Sacchi med Top 3, tudi »paron« Rocco

Prestižna športna revija France Football je objavila lestvico (z utemeljitvami) najboljših petdesetih nogometnih trenerjev vseh časov

Pariz |
20. mar. 2019 | 10:08
Dark Theme

Na zmagovalnem odru je tudi Italijan. Častno mesto pod vrhom si je prislužil Arrigo Sacchi, ki je bil pravi revolucionar svojega časa. Pred njim sta le Nizozemec Rinus Michel in Škot sir Alex Ferguson. Michels je uvedel koncept »totalnega nogometa«, ki igralcem omogoča precejšnjo svobodo v igri in menjavanje položajev - branilec se lahko priključi napadu, bočni igralci pa lahko pomagajo obrambi. Leta 1971 je Michels, znan tudi pod vzdevkom general, Ajax popeljal do prvega naslova evropskega prvaka. Velike uspehe je dosegal tudi z Barcelono. Leta 1974 je z Nizozemsko igral v finalu svetovnega prvenstva.

14 let pozneje je s tulipani osvojil naslov evropskih prvakov. Michels je umrl 3. marca 2005, ko je bil star 77 let. Sacchi pa je s svojim slavnim Milanom izvajal popolno cono ter uvedel sistematični pressing v vezni liniji. Na četrto mesto so pri francoskem France Football zbrali še enega Nizozemca, slavnega Johana Cruyffa. Za njim je Pep Guardiola na petem mestu.

Šesti je ukrajinski »general« Valerij Lobanovski pred Heleniom Herrero. Top 10 zaključujeta Sacchijev učenec Carlo Ancelotti in Avstrijec Ernst Happel. Anglež Bill Shankly, ki je zaslovel pri Liverpoolu, je dvanajsti. Za njim pa Giovanni Trapattoni, ki je v nedeljo slavil 80. rojstni dan. »Trap« je skupaj z Nemcem Udom Lattekom edini, ki je osvojil vse Uefine pokale (Pokal prvakov, Pokal pokalnih zmagovalcev in Pokal Uefa). Sledijo: Jose Mourinho je 14., Marcello Lippi pa 16. Za njim pa slavni Tržačan, »Paron« Nereo Rocco. Fabio Capello je 21., Zinedine Zidane pa 22.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava