Sobota, 15 junij 2019
Iskanje

Najtežja etapa dirke po Sloveniji bo na Primorskem

Predstavili so petdnevno dirko - Glavni domači adut bo Tadej Pogačar - Izrazite kraljevske etape ni, zato bodo vse etape pomembne za skupno zmago

17. apr. 2019 | 11:45
Dark Theme

LJUBLJANA - Letošnja izvedba dirke po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija, obljublja taktično borbo med sprinterskimi in gorskimi specialisti. Na dirki ne bo v zadnjih letih že tradicionalnega kronometra, niti visokogorskega cilja, namesto tega bo v ospredju tehnično zahtevna in razgibana trasa. Po besedah direktorja kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdana Finka, prvega organizatorja dirke, trasa obljublja pravo taktično borbo med ljubitelji ravnic in vzponov. Izrazite kraljevske etape ni, zato bodo vse etape pomembne za skupno zmago. »Tekma je namreč sestavljena tako, da je vsaka etapa težja in bodo tisti, ki bodo v igri za končno zmago morali biti vseskozi zraven,« je o dirki, ki letos nosi višji kakovostni rang Mednarodne kolesarske zveze (Uci), saj je bila ob potrditvi koledarja uvrščena v ekstra kategorijo, povedal Fink.

Šestindvajseta izvedba največje kolesarske prireditve in tudi enega večjih mednarodnih športnih dogodkov v Sloveniji, v sklopu katere bodo kolesarji prevozili tudi mejnik 20.000 km od njenega začetka, se bo začela v Ljubljani in končala v Novem mestu.

Prvi dan se bodo tekmovalci odpravili na vzhod Slovenije, saj bo cilj po prepeljanih 171 km v Rogaški Slatini. Na vzhodu, natančneje severovzhodu, bodo ostali tudi drugi dan za etapo med Mariborom in Celjem v dolžini 146,3 km. Tretji dan se bodo v etapi od Žalca do Idrije v dolžini 169,8 km odpeljali na Primorsko, kjer se bo četrti dan z vzponom na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na dirki, v sklopu etape med Novo Gorico in Vipavo (153,9 km) odvijala tudi najzahtevnejša etapa. Za sam zaključek pa se bodo preselili na Dolenjsko, kjer bodo zadnji dan odpeljali eno od hitrejših etap med Trebnjem in Novim mestom v skupni dolžini 156,6 km.

Letos bo nastopilo pet klubov svetovne serije. Zagotovo ne bo lanskega zmagovalca Primoža Rogliča, ki je svoje moči usmeril v nastop na dirki po Italiji.

Prvi domači adut bo zato mladi Tadej Pogačar, član moštva UAE-Emirates, ki je v krstni sezoni med poklicnimi kolesarji že pokazal svoj velik potencial. Zanj bo vrnitev v domače kraje nekaj posebnega: »Zelo lepo bi bilo dosedanje uspehe nadgraditi z osvojitvijo zelene majice,« je danes povedal 20-letni Pogačar.Dirko po Sloveniji, proračun katere je dober milijon evrov, bodo na televizijskih zaslonih prenašali v 120 državah sveta, znova jo bo pokrivala tudi športna televizijska mreža Eurosport.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo