Sreda, 03 april 2024
Iskanje

»Ni poti nazaj«

Milena Bertolini, italijanska selektorka ženske nogometne izbrane vrste, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu v Franciji, je v daljšem pogovoru za naš dnevnik povedala marsikaj zanimivega

Trst |
11. jul. 2019 | 6:25
Dark Theme

»Ali ste vi doma iz Trsta? Rojstni kraj naše kapetanke Sare (Gama op. av.). Jo poznate? Morda bom v prihodnjih tednih šla mimo vašega mesta.« Tako se je začel pogovor s selektorko italijanske ženske nogometne reprezentance Mileno Bertolini, ki si bo v prihodnjih dneh po nastopu Italije na svetovnem prvenstvu v Franciji končno privoščila nekaj počitnic. »Odpočila se bom na hrvaški obali,« je dodala 53-letna trenerka iz Correggia pri Emilii Romagni.

Izpadle ste v četrtfinalu po porazu proti Nizozemkam, ki so nato v finalu izgubile proti Američankam. ZDA so domovina ženskega nogometa.

V Združenih državah Amerike je nogomet ženska športna panoga številka ena. V ZDA imajo poklicno prvenstvo in verjemite mi, da nogometašice zaslužijo zelo dobro.

V Italiji pa je večina nogometašic amaterk.

Resnično upam, da se bo stanje spremenilo že v novi sezoni. Predsednik državne nogometne zveze Gabriele Gravina je obljubil, da se bo zveza potrudila in se bo v prihodnjih sezonah zavzemala za profesionalizacijo ženskega nogometa. Nekatere nogometašice so sicer že profesionalke: na primer tiste, ki igrajo za ekipo Juventus Women. Od te ekipe je letos prišlo največ reprezentantk. Tudi drugje po Evropi so ženske poklicne nogometne lige. Toda pozor: ni nujno, da bi profesionalizacija nogometa izboljšala kakovost in položaj ženskega nogometa na Apeninskem polotoku.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava