Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Nogomet združuje in krepi pripadnost

Bazovica se je danes v malem spremenila v »naš« Coverciano

15. jun. 2019 | 22:06
Dark Theme

Na današnji uradni predstavitvi nogometne reprezentance Slovencev v Italiji v športnem centru Zarje v Bazovici so se zbrali prav vsi, ki so sodili zraven. Odsoten ni bil (skoraj) nihče: vodstvo ZSŠDI, predsednik deželne nogometne zveze FIGC Ermes Canciani, v imenu Nogometne zveze Slovenije selektor mladinske vrste U16 Anton Žlogar, predsednik bančnega zavoda ZKB Trst Gorica Adriano Kovačič ter predsedniki, odborniki, trenerji in športni direktorji slovenskih (in tudi drugih) nogometnih klubov s tržaškega in goriškega konca. Pa tudi bazovska tribuna se je med gledanjem prijateljske tekme med našo izbrano vrsto, »žilami«, in tržaško ekipo Sant’Andrea San Vito napolnila, kot že dolgo ne. Predstavitev, ki jo je dinamično vodil »showman« Evgen Ban, sta odprla vokalna skupina Anakrousis, ki je še posebej navdušila predsednika deželne FIGC Cancianija, in glasbeni bend Blek Panters. Doberdobska glasbena skupina je predstavila novo verzijo svoje uspešnice Žile, ki je tudi uradna himna naše nogometne reprezentance. Prvi je za mikrofon prijel predsednik deželne FIGC Canciani, ki je poudaril, zakaj je zveza podprla projekt: »Ko so mi predstavili načrt, sem bil od vsega začetka zelo navdušen. Naša dežela je pač posebna, saj tu živi več narodnosti in mi moramo vse to valorizirati. Ko boste nastopili na Europeadi, boste predstavljali deželo FJK in na to bomo zelo ponosni.«

Pod takti ritma skladbe Žile je sledila predstavitev nogometašev in selektorja Maria Adamiča, ki komaj čaka, da bo ekipa nastopila na turnirju narodnih skupnosti, v soboto, 22. junija, v Velikovcu na avstrijskem Koroškem. Nogometaš in pomočnik selektorja Alen Carli je medtem podčrtal, da mu je v veliko čast nastopati za reprezentanco Slovencev v Italiji. Predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin se je zahvalil predsednik deželne nogometne zveze Cancianiju, Deželi FJK in odborniku Robertiju, ki sta podprla idejo. S strani Nogometne zveze Slovenije je našo reprezentanco »blagoslovil« tudi selektor U16 Tonči Žlogar. »To bo še bolj utrdilo pripadnost, saj ima nogomet to moč, da združuje ljudi,« je poudaril Žlogar.

Prijateljska tekma proti ekipi Sant'Andrea se je končala z zmago »žil« s 4:0. Med strelce so se vpisali Celea, Kevin Kerpan in dvakrat Juren.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava