Petek, 16 april 2021
Iskanje

»Prejadrali smo skoraj 7000 navtičnih milj«

Jadralec Sandi Šuc o dolgi oceanski plovbi od Južne Afrike do Ligurije

Trst |
29. jan. 2021 | 10:46
Dark Theme

Jadralec Sandi Šuc je pred nekaj dnevi zaključil dolgo oceansko plovbo. Z novo jadrnico Morgana je 32-letni član TPK Sirena prejadral pot od Cape Towna v Južni Afriki do La Spezie, za skupnih 6947 navtičnih milj oziroma kar 12.865 kilometrov.

Za vami je pravi jadralski podvig. Kateri je bil namen tako dolge plovbe?

V Južno Afriko smo šli po novo jadrnico. Gre za 100-čeveljski maxi Southern Wind. Jadrnico smo prevzeli v ladjedelnici v Cape Townu, kjer so jo zgradili. Pripeljali smo jo v Italijo, saj bomo z njo v prihodnjih letih tekmovali. Najbrž to se ne bo zgodilo že v letošnji sezoni, saj je treba jadrnico še izpopolniti in jo nastaviti za tekmovanja. Bo pa gotovo pripravljena za naslednjo sezono.

Jadrnica Morgana je preplula 6947 navtičnih milj oz. kar 12.865 kilometrov od Cape Towna v Južni Afriki do La Spezie
Jadrnica Morgana je preplula 6947 navtičnih milj oz. kar 12.865 kilometrov od Cape Towna v Južni Afriki do La Spezie

Krstna plovba nove jadrnice je bila kar dolga. Kako je potekala?

Res je, prejadrali smo skoraj 7000 morskih milj, to je slabih 13.000 kilometrov. Za nami je 28 dni čiste plovbe. Ustavili smo se le za gorivo, preden smo vstopili v Evropo pa smo morali opraviti testiranje na koronavirus. Gorivo, ki je namenjeno predvsem električnim agregatom, smo dolili na Zelenortskih otokih (Cabo Verde), testiranje pa smo opravili v mestu Las Palmas de Gran Canaria na Kanarskih otokih. Bris je bil obvezen, da smo lahko legalno pripluli v Evropo, čeprav smo bili pred tem dvajset dni na morju. Nato smo plovbo nadaljevali proti Gibraltarski ožini, v Sredozemlju pa nas je pričakalo slabo vreme. Zato smo se morali ustaviti na Balearskih otokih, najprej v mestu Palmi na Mallorci in nato še na Minorci. Ko so se pogoji izboljšali, smo nadaljevali pot domov. Celotno potovanje je trajalo 35 dni.

Večino časa ste jadrali po Atlantskem oceanu. Bili ste kar daleč od obale, kako to?

Od obale smo bili oddaljeni največ približno 800 navtičnih milj. Na tak način smo se predvsem obvarovali pred napadi gusarjev. Če si daleč od obale, si bolj na varnem. Gvinejski gusarji sicer ne plenijo majhnih ladij, pač pa velike tovorne ladje. A smo bili kljub temu vabljivi, saj našo jadrnico spletni sistem, ki v živo spremlja svetovni pomorski promet (AIS Tracking), zaznava kot ladjo.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo