Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

S kom se bodo spopadle »žile«?

Danes v Škocjanu v Podjuni na Koroškem žreb skupin Europeade 2020

16. nov. 2019 | 9:33
Dark Theme

Danes okrog 16. ure bo nogometna reprezentanca Slovencev v Italiji (pravzaprav žile) izvedela za nasprotnike v prvem delu Europeade 2020 oziroma evropskega prvenstva jezikovnih manjšin, ki bo od 20. do 28. junija na Koroškem v Avstriji.

Organizatorji so nogometaše selektorja Maria Adamiča vključili v četrti najnižjekakovostni bobenček. »To zaradi tega, ker nastopamo prvič na Europeadi,« je dejal operativni tajnik ZSŠDI Igor Tomasetig, ki bo danes sodeloval na žrebu v Škocjanu v Podjuni na Koroškem v Avstriji skupaj s »kolegom« Evgenom Banom, selektorjem žil Mariom Adamičem in »prevajalcem«, športnim vodjo Mladosti Claudiom Cadezom, ki dobro obvlada nemško.

Nasprotniki žil v prvem delu Europeade ne bodo selekcije manjšin z Apeninskega polotoka: to se pravi Južni Tirolci, Ladinci in Cimbri. Iz prvega bobenčka pa bi lahko igrali proti koroškim Slovencem (Team Koroška), Okcitancem, Nemcem iz Rusije in Madžari s Slovaške. V drugem bobenčku bi lahko Žile igrale proti selekcijam: Ils Rumantsch (Retoromani iz Švice), Serbske mustwo (Lužiški Srbi iz Nemčije), Danci iz Nemčije, Romi iz Madžarske, Slovaki iz Madžarske in Madžari iz Romunije. V tretjem bobenčku so: Severni Frizijci iz Nemčije, Nemci iz Madžarske, Srbi s Hrvaške, Cimbri s pokrajin Trenta, Vicenze in Verone, Šlezijci in Hrvati s Srbije. V četrtem bobenčku so skupaj z Žilami še Hrvati iz Avstrije, Pomaki (islamizirani Slovani), Nemci z Danske, Armanamea (Aromuni iz Romunija, slednji živijo tudi v drugih državah na Balkanskem polotoku) in Adalet (krimski Tatari).

Prve tri tekme bodo Žile igrale 21., 22. in 23. junija. Finale bo 28. junija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava