Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Slovenski objem Dončiću v osrčju New Yorka

Luka, v pričakovanju drevišnje odločitve o morebitnem nastopu na tekmi zvezd, komaj čaka, da bo spet zaigral za reprezentanco

ZDA |
31. jan. 2019 | 11:36
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

V pričakovanju odločitve trenerjev, ali bo Luka Dončić nastopil na tekmi zvezd lige NBA, do katere bo prišlo v noči na jutrišnji dan po srednjeeropskem času (in ne na današnji, kot smo napačno napisali v današnji izdaji Primorskega dnevnika), je slovenski zvezdnik svoj prvi nastop v dvorani Madison Square Garden v New Yorku kronal z zmago svojih Dallas Mavericks s 114:90, pri čemer je dosegel 16 točk, osem skokov in pet podaj. Le ena točka mu je zmanjkala, da bi prešel mejo 1000 točk v ligi, s čimer bi se izenačil s supervzvednikom LeBronom Jamesom kot najmlajši igralec s toliko zadetimi točkami.

Zmage se je veselila tudi doslej največja skupina slovenskih navijačev v zgodovini slovite dvorane Madison Square Garden v osrčju New Yorka, saj je Dončića s tribune podpiralo približno sto Slovencev, ki živijo v ZDA. Idejo o skupinskem ogledu tekme na družbenih medijih je sprožila ekonomistka Lina Dmitrović, predsednik društva V tujini izobraženih Slovencev (Vtis) Igor Cesarec pa je organiziral srečanje med navijači in Dončićem.

»Super igram in samo tako naprej. Danes (včeraj, op.av.) ni bila ravno najboljša tekma zame, vendar smo zmagali in to je vse kar je pomembno,« je dejal Dončić. Tekmo je namreč začel z grdo zgrešenim metom za tri točke, zadel pa je le 2 trojk od 9 poskusov, znova pa mu je uspel tudi »cirkuški met« ob zaključku napada, ki je dvorano spravil na noge.

Dončićev prvi poskus za tri točke:

Slovenski košarkar je bil poleg legendarnega Dirka Nowitzkega najbolj oblegan igralec pred in po tekmi. Zaradi velikega zanimanja so predstavniki kluba Dallas Mavericks pred tekmo povedali, da bo Dončić na voljo medijem v treh jezikih (angleški, slovenski, španski), kar se je tudi zgodilo. Najprej so Dončiča oblegali ameriški novinarji, ki jih je med drugim prav tako zanimalo koliko mu pomeni podpora navijačev iz Slovenije, ker so slišali, da je neverjetna. »Super. Vsakič to odgovorim. Res se zahvaljujem vsem, ki mi sledijo. Vem, da veliko ljudi vstane zjutraj in pogleda mojo tekmo, tako da res hvala,« je ameriškim in potem tudi slovenskim novinarjem odgovarjal Dončić, ki se je tudi fotografiral v družbi rojakov na tribuni.

Na vprašanje, ali razmišlja oziroma bo imel čas za prihodnje nastope za slovensko reprezentanco, je Dončič odgovoril, da to sploh ni vprašanje. »Vedno sem na voljo, da igram za Slovenijo. Letos nisem mogel, ker še nisem imel podpisane pogodbe in sem bil brez zavarovanja. Tako, da nisem mogel igrati, ampak naslednjič, ko bo, bom zaigral za Slovenijo. To sploh ni vprašanje,« je zagotovil.

Na igranje v ZDA se je navadil, čeprav pa priznava, da pogreša Slovenijo. Na vprašanje kaj posebej, je odgovoril, da vse. Prehod na ameriško hrano sicer ni bil težak, saj ima rad goveje zrezke (steak), mehiška hrana, ki je po Teksasu zelo razširjena, pa mu ne diši. Kaj pa o morebitnem nastopu na tekmi zvezd. »To bi mi pomenilo vse. Ko sem bil majhen sem le sanjal, da bom v NBA. Če pa bom lahko zaigral na tekmi zvezd pa je to nekaj največjega, kar se lahko zgodi,« je povedal Dončić. Naj Luka ne skrbi, v primeru, da ga drevi ne bodo izbrali, bo svojo priložnost že dočakal v prihodnjih letih, saj je pri 19 letih že gospodar v ligi NBA.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava