Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Spletni prenos na A-ligaški ravni

Sobotni derbi moške C-lige med Olympio in Sočo ZKB si je v živo ogledalo 120 uporabnikov

Gorica |
22. apr. 2021 | 15:15
Dark Theme

Laskave pohvale so po sobotni tekmi prejeli z različnih kotičkov Italije. Oglasili so se tudi prvoligaški klubi, ki so organizatorjem sobotnega prenosa goriškega derbija moške C-lige med Olympio in Sočo ZKB čestitali. Posnetek tekme naYouTube kanalu ŠZ Soča je bil namreč zelo podoben tistim, ki jih navadno spremljamo po televiziji. Pet kamer je namreč poskrbelo za dinamičen prenos, temu pa so za derbi dodali še komentar. »V primerjavi s prenosi A-ligaških odbojkarskih ekip je morda res manjkal samo še počasni posnetek,« je na glas razmišljal Peter Persoglia, tisti, ki stoji za tem projektom. Boter in glavni svetovalec ostaja sicer trener ženskih ekip Soče Luca Milocco, ki je prvi zavohal, da bo treba v drugem letu pandemije postoriti kaj, da bi vsaj virtualno privabili gledalce na tekme. Ko sta se v telovadnici v Sovodnjah naposled srečala, sta se takoj ujela, idejo pa je nato uresničil 20-letni Peter Persoglia, igralec Soče, sicer pa lanski maturant izobraževalnega zavoda Jurij Vega, letos pa študent 1. letnika smeri multimedijske vede in tehnologije na pordenonski univerzi.

Prve tekme v živo so v Sovodnjah na začetku letošnje sezone februarja meseca sicer potekale zgolj z eno kamero. Streaminge so pripravljali za tekme odbojkaric U19. To so bili tudi prvi poskusi, saj se odbojkar Soče prej s tem ni nikoli bavil. Nastavil je kamero in ostale nastavitve, sam pa pripravil tudi grafično podobo s števcem točk in uvodnimi predstavitvami ekip, pri katerih se pokažejo seznami igralcev in pa tudi začetna šesterka obeh ekip. Da bi bila slika popolna, se pri tem prikažejo fotografije igralcev in igralk (tačas samo Soče, fotografij igralcev nasprotnikov še nimajo), za kar je prav tako poskrbel sam. Kmalu je grafični podobi dodal tudi izmenično prikazovanje vseh sponzorjev, ob minutah odmora pa posebno grafiko prav tako s sponzorji.

Persoglia pa se s tem ni zadovoljil, saj je že od začetka razmišljal, da bi bilo predvajanje z več kamerami bolj dinamično. Ko se je v ekipo pridružil Jurij Lavrenčič z režijsko opremo in kamerami, so v Sovodnjah lahko preizkusili prenos v živo s kar štirimi kamerami, v soboto na moškem derbiju pa so dodali še peto, ki je med polčasi posnela tudi komentatorja Simona Cotiča in Cristiana Visintina. »Ob Juriju pa sta se nam pridružila še Karin Maligoj s Podgore in Rok Dolenc z Opčin, na derbiju pa je za eno kamero skrbel še nekdanji libero Olympie Andrej Čavdek,« je pojasnil Persoglia. Snemanje s štirimi (oz. petimi) kamerami namreč zahteva pravo režijo in snemalce. Dve kameri sta namreč statični, za dvema pa snemalca lovita bližnje kadre. S posnetki nato upravlja režiser (na tekmah odbojkaric U19 je Peter Persoglia, na derbiju, ko je on igral, pa Lavrenčič in Maligoj), prav tako kot to počnejo na televiziji. To daje posnetku pravo dinamičnost, pripravili pa so še dodatke, ki se prikažejo ob posebnih točkah, na primer takrat, ko igralec doseže as ali pa blok.

»Ideje smo iskali tudi na prenosih drugih klubov, tudi tujih. Vse lahko seveda še izboljšamo, dela je na pretek, a je to dober začetek,« pravi Milocco, ki svoje nasvete črpa tudi iz dolgoletnih izkušenj v ruski reprezentanci, drugih italijanskih klubih in seveda iz let, ko je bil statistik na mednarodnih prvenstvih. Po njegovih nasvetih je Persoglia nato pripravil tudi grafično podobo za Facebook in Instagram, kjer klub najavlja vse tekme članskih ekip, po tekmah pa objavlja rezultate in posnete komentarje igralk. Ves vložen trud pa je bil zagotovo že poplačan: ob pohvalah si je samo sobotno tekmo v živo gledalo 120 uporabnikov, do včeraj pa še 720 novih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava