Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

»Tanja je bila moj zgled«

Pogovor s Silvio Stibilj, ki je oktobra letos osvojila že svoj četrti članski svetovni naslov v kotalkarski zvrsti solo dance

FJK |
5. dec. 2018 | 10:32
Dark Theme

Po Samu Kokorovcu in Tanji Romano ostaja Trst še vedno kovačnica kotalkarskih svetovnih prvakov. Med najmlajšimi se v zadnjih letih uveljavlja 25-letna Boljunčanka Silvia Stibilj, ki je oktobra letos osvojila že svoj četrti članski svetovni naslov v zvrsti solo dance. Članica tržaškega društva Pat sodi tudi v svetovni vrh plesnih parov: z Andreo Bassijem iz Bologne je letos na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila že četrto srebro v tej disciplini.

Kakšne so glavne razlike med posamičnim nastopom in nastopanjem v paru?

V bistvu gre za organizacijsko spremembo. Ko si sam, odločaš o vsem povsem sam, v paru pa moraš želje usklajevati. Težje je tudi usklajevanje treningov. Sicer pa je po mojem mnenju kotalkanje v paru bolj popolno, ker si na ploščadi v dveh, ples te bolj prevzame, med treningi in samim nastopom pa se lahko tudi spodbujaš.

V kotalkarskem pogovoru ne moremo mimo Tanje Romano. Ali jo poznate?

Seveda. Bila je dolgo moj zgled in oporna točka. Ker je soletnica mojega brata, sem jo spremljala na vseh tekmah. Tudi moj brat je bil namreč kotalkar. Vsakič ko je stopila na ploščad, je bil to pravi spektakel. Zdaj se srečujeva na nekaterih tekmah.

Ali ste jo kdaj vprašali tudi za nasvet?

Ne. Disciplini sta zelo različni.

Živite v Boljuncu. Ali morda tudi razumete slovenščino?

Slovenščino razumem, a je ne govorim. Obiskovala sem slovenski vrtec. Ko se mama pogovarja s prijateljicami, jih razumem.

Celoten intervju lahko preberete v današnji (sredini) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava