Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Trije Slovenci zdaj med top 4

Matej Mohorič je po dirki Pariz - Roubaix napredoval na četrto mesto Mednarodne kolesarske lestvice

Svet |
19. apr. 2022 | 13:39
Dark Theme

Slovenski kolesarska zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Roglič sta na današnji posodobljeni lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci) ostala na prvih dveh mestih. Na četrto mesto pa se je prebil tretji Slovenec med kolesarsko elito, Matej Mohorič. Slednji je po petem mestu na kraljici vseh klasik, dirki Pariz - Roubaix napredoval za eno mesto. To je bila tudi edina sprememba med prvo peterico na novi lestvici Ucija. Mohorič (Bahrain-Victorious) je s petim mestom na Pariz - Roubaixu ter novim seštevkom 2855 točk prehitel dvakratnega svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa (Quick-Step Alpha Vinyl), ki ima tik za njim 2769 točk.

Za tretjim Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) 27-letnik iz Podblice pri Kranju zaostaja še 346 točk. Pred svojim moštvenim kolegom pri Jumbo-Vismi je na drugem mestu ostal Primož Roglič s 3820. Po poročanju za kolesarstvo specializiranih belgijskih medijev bo 32-letni Kisovčan zaradi poškodbe kolena izpustil prihajajoči dirki na Valonski puščici (sreda) in Liege - Bastogne - Liege (nedelja).

Pogačar, ki ima na vrhu lestvice še naprej skoraj 2000 točk naskoka (5733), bo nastopil na obeh omenjenih dirkah. Na Valonski puščici lani zaradi primera okužbe z novim koronavirusom v ekipi ni smel nastopiti, tako kot ne celotna zasedba UAE Team Emirates. S tem ne brani točk, bo pa branil zmago na Liegeu. Pogačarju se bo na četrtem spomeniku sezone v nedeljo v Ardenih pridružil tudi Mohorič.

Od preostalih Slovencev je najvišje Jan Polanc (UAE Team Emirates) na 131.mestu, sledi mu Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) na 139. Med 500 najboljšimi kolesarji sta še Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) na 353. in Matevž Govekar (Tirol KTM) na 423. mestu.

Slovenija je po novem uspešnem tednu na lestvici zadržala vodstvo med državami. Na vrhu ima 13.834 točk, sledita ji Belgija (13.496) in Francija (12.154).

Med ženskami je na vrhu ostala Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar), najboljša Slovenka je še naprej Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) na 52. mestu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava