Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tržaška alpinista kljub vremenski ujmi dosegla prvi cilj v Patagoniji

V sklopu slavnostne odprave, ki jo prireja tržaška sekcija CAI Società Alpina delle Giulie

21. jan. 2019 | 18:08
Dark Theme

Tržaška alpinista društva CAI Società Alpina delle Giulie Silvio Silich in Stefano Figliolia sta kljub slabemu vremenu dosegla prvi cilj odprave v Patagoniji. Preplezala sta smer Amy-Vidaihet in dosegla 2580 m visok vrh Aguja Guillaumet na gori Fitz Roy. Premagala sta 1800 metrov višinske razlike. Ob povratku v bazni tabor jih je presenetila snežna ujma z močnim vetrom, ki je v sunkih dosegal hitrost 150 km/h. Poškodoval jima je med drugim višinski šotor in odnesel nekaj materiala, med drugim tudi Figliolievo alpinistično čelado.

Po spustu do koče Piedra del Fraile sta tržaška plezalca v naslednjih dneh izkoristila izboljšanje vremena in preplezala mešano smer v snežnih, lednih in kopnih razmerah Couqueugniot-Guillot, ki križa pot Comesana- Fonrouge.

Silich, sicer gozdni čuvaj, je direktor državne plezalne šole Emilio Comici pri društvu Società Alpina delle Giulie. Sodeloval je pri odpravah na Anapurno in ima za seboj 40-letne izkušnje plezalstva na najpomembnejših poteh alpskega območja.

Figliolia, ki je v omenjeni šoli inštruktor, je bil član številnih odprav v Patagoniji, Kanadi, Maroku in na Tajskem. Med drugim je odprl več poti na ledenih slapovih in težavnih gorskih grebenih.

Udeležujeta se slavnostne odprave, ki jo prireja tržaška sekcija CAI Società Alpina delle Giulie ob 90-letnici ustanovitve skupine GARS, ki združuje alpiniste, plezalce in smučarje. Ustanovil jo je leta 1929 slavni Emilio Comici.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava