Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Za Europeado 2020 več kot milijon evrov

Marko Loibnegger, tajnik Slovenske športne zveze (SŠZ), o organizaciji evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin

26. jun. 2019 | 10:20
Dark Theme

Do Europeade 2020, ki bo od 20. do 28. junija 2020 potekala na Koroškem, nas ločuje manj kot leto dni. Na tekmovanju bo sodelovala tudi nogometna reprezentanca Slovencev v Italiji, ki je minuli konec tedna osvojila pokal Narodnih skupnosti v Velikovcu. Na generalki pred četrto izvedbo evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin so se »preizkusili« tudi člani organizacijskega komiteja, ki ga vodi tajnik Slovenske športne zveze (SŠZ) Marko Loibnegger, s katerim smo se pogovorili.

Marko Loibnegger
Marko Loibnegger

Marko, kako ocenjujete izvedbo pripravljalnega turnirja v Velikovcu?

Vse je potekalo brez zapletov, zato si pokal Narodnih skupnosti zasluži pozitivno oceno. Kot organizatorji smo pridobili pomembne izkušnje. Videli smo kakovosten nogomet, predvsem vzdušje pa je bilo zelo dobro. Na tovrstnih srečanjih sta namreč spoznavanje in medsebojno druženje na prvem mestu.

Koliko stane projekt Europeada 2020?

To je velik dogodek, ki seveda zahteva velik denarni vložek. Skupni proračun celotnega projekta, vključno s stroški bivanja ekip v času prvenstva, znaša 1,1 milijona evrov. Že pri kandidaturi smo upoštevali pomemben finančni zalogaj in od samega začetka imeli podporo koroške deželne vlade in urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Seveda lahko računamo še na številne manjše pokrovitelje.

Pogovor si lahko v celoti preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava