Torek, 27 julij 2021
Iskanje

Zgodbe in fotografije ŠD Mladina odslej v knjigi

Publikacija Mladina - Zgodbe in pripovedi 40-letne športne in društvene dejavnosti v Križu je nastala izpod peresa novinarja Riccarda Tosquesa. Predstavili jo bodo v nedeljo, 24. novembra v domu Alberta Sirka v Križu ob 18. uri

Križ |
22. nov. 2019 | 11:19
Dark Theme

Zgodovina je sestavljena iz zgodb. In zgodbe pripovedujejo ljudje. Zato knjigo, ki opisuje 40-letno delovanje Športnega društva Mladina, sestavlja ravno ta binom: zgodbe in ljudje. Publikacijo Mladina - Zgodbe in pripovedi 40-letne športne in društvene dejavnosti v Križu, ki je nastala izpod peresa novinarja Riccarda Tosquesa in jo bodo v nedeljo, 24. novembra predstavili v domu Alberta Sirka v Križu (ob 18. uri), je zbirka bogate društvene zgodovine med leti 1976 in 2016. »Zbrali smo res veliko gradiva, ki kaže na živ utrip kriškega društva, to so male in velike zgodbe vseh, ki so pisali zgodovino društva,« razlaga avtor, ki društveno zgodovino pripoveduje skozi oči protagonistov in skozi bogato fotografsko gradivo. Pogovoril se je z več kot tridesetimi člani, tekmovalci in (bivšimi) predsedniki kriškega društva in z njim dopolnjeval razvojne korake društva.

Knjiga je razdeljena v enajst tematskih poglavji, ki kronološko opisujejo razvejano dejavnost od začetkov do danes. Pričevanja in anekdote bogatijo zgodovino vsake sekcije.

Od kod pa zamisel o knjigi? »Nekaj pred okroglim jubilejem ŠD Mladina leta 2016, sem stopil do predsednika Borisa Bogatca in odbornika Ennia Bogateza, ki sta od začetkov duša kriškega društva, in sta bila takoj za to, da se ob priložnosti izda krajšo brošuro,« razlaga danes Tosques, ki je ob podrobnejšem spoznavanju društva in kopičenju gradiva napisal pravo knjigo. Za uspešno zaključeno delo se ob koncu seveda zahvaljuje vsem, ki so prispevali k uresničitvi takega projekta.

Publikacija je dvojezična, za slovenske prevode so poskrbeli Dušan Križman, Branko Lakovič in Jasna Simoneta, za grafično podobo pa Giuseppe Morei.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o digitalnem covidnem potrdilu?

24. jul. 2021 | 8:00
a) Edina alternativa novemu lockdownu
b) Nesmiseln ukrep
c) Dobra ideja, a težko jo bo učinkovito izkoristiti
d) Ukrep, ki diskriminira
e) Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo