Petek, 18 januar 2019
Iskanje

»Narod, ki se ne spominja svoje preteklosti, nima prihodnosti«

14. maj. 2018 | 15:49
Dark Theme

»Narod, ki se ne spominja svoje preteklosti, nima prihodnosti«. Geslo, ki so ga izbrali Padričarji za proslavo ob 70-letnici postavitve spomenika NOB (leta 1948 so sklep o postavitvi razglasili na sestanku Gozdne zadruge, ki ga je tudi finančno podprla) in odkritja nove spominske plošče v spomin na vse tiste vaščane in vaščanke, ki so na katerikoli način sodelovali v narodno-osvobodilni vojni med leti 1940 in 1945, je navdušilo vse udeležence, ki so v nedeljo popoldne, kljub močnemu nalivu, spremljali svečano prireditev. Proslavo so začeli s sprevodom od vaškega trga do na novo prepleskane vaške cerkvice, na kateri sta na pročelju vzidani spominski plošči. Tista iz leta 1948, na kateri so vklesana imena Josipa, Alberta, Benedikta in Silvestra Grgiča, ki so padli kot partizanski borci ter Karla Kalca, Aleksandra Kralja in Franca ter Miroslava Grgiča, ki se niso nikoli več vrnili iz nacističnih uničevalnih taborišč. Ter nova spominska plošča, ki jo je zasnovala generacija vnukov in vnukinj partizanski borcev, kurirjev in terencev.
Projekt, ki ga je do konca speljala »ekipa Padriče 70« pod vodstvom Luke Grgiča, je nastal zato, da bi ostali uporniški duh Padričarjev, boj za domačo zemljo in ljubezen do slovenske besede ter kulture, trajno v spominu tudi za prihodnje generacije.

Več v jutrišnji tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo