Ponedeljek, 21 januar 2019
Iskanje

»Judovski skupnosti se je sesul svet«

13. sep. 2018 | 18:04
Dark Theme

»Dan, ko je duce na Velikem trgu napovedal razglasitev rasnih zakonov, so se tržaški judovski skupnosti, ki je bila povsem vpeta v mestno tkivo, pravzaprav bila je pomemben del njega, zamajala tla pod nogami. Dejansko se jim je z dneva v dan sesul svet, v katerem so dotlej brezskrbno živeli in v katerem so dosegli tudi pomembne gospodarske, finančne, politične, trgovske in profesorske funkcije. Seveda je bil to zanje pravi šok.« Predsednik tržaške judovske skupnosti Alessandro Salonichio je v pogovoru za naš dnevnik orisal dogajanja izpred 80 let, ko je Benito Mussolini pred vzhičeno večtisočglavo množico Judom dejansko napovedal »sovražno vojno«.
Jud je z dneva v dan postal sovražnik.

Judovski »sosed«, lojalni sodržavljan, je bil izbrisan, zato je bilo razočaranje nepopisno. Kdor je bil delovno vključen v tržaško družbo, je bil postopoma oddaljen, judovskim otrokom je bil prepovedan vstop v šole; pouku so posledično sledili lahko le v judovskih šolah in kot privatisti so potem lahko opravili maturo, daleč seveda od ostalih dijakov. V družbi, v kateri so mirno, složno in predvsem enakopravno do takrat živeli, niso bili več dobrodošli. To je bila zanje tragedija. Kdor je pravočasno razumel, da se skupnosti pišejo slabi časi, je nemudoma zapustil mesto in se odselil, zlasti v takratno Palestino, pa tudi v Združene države Amerike na ladjah, ki so odplule iz tržaškega pristanišča, ali pa v Švico, preden bi se tudi tam stanje zaostrilo, ali še v južno Italijo in Toskano. Tisti pa, ki se nevarnosti niso zavedali ali pa preprosto si odhoda niso mogli privoščiti, so se znašli v vrtincu dogodkov, ki so postopoma privedli do preganjanj, konfinacij, aretacij in naposled do deportacij v koncentracijska taborišča.

Več v današnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo