Petek, 19 april 2024
Iskanje

Odločal bo »stenčnik«

10. okt. 2018 | 10:03
Dark Theme

V nedeljo bodo v Tržaškem zalivu na Barcolani vremenske razmere v glavnem podobne današnjim, toda z nekaterimi bistvenimi razlikami. Smer vetra bo enaka, jakost pa bo manjša. Vreme bo, kot danes, sončno, zlasti nočne in jutranje temperature bodo v širšem tržaškem zaledju za kakšno stopinjo Celzija nižje. Čez dan pa bo za ta čas prijetno toplo.
Pritisk anticiklona nad evropsko celino bo začel slabeti, severozahodnim predelom države se bo približevala atlantska višinska dolina, ki bo le obrobno in posredno vplivala tudi na vremenske razmere pri nas.
Ker se bodo širše razlike v zračnem pritisku zmanjšale, se bo povečala vloga mikrolokalnih faktorjev. Zaradi stanovitnega ozračja in nekoliko hladnejše noči je v prvih jutranjih urah pričakovati doprinos vzhodnega do severovzhodnega nočnega kopnega vetra, »stenčnika«, kot ga nekateri imenujejo, ki bo priskočil na pomoč že postopno pojenjajoči šibki burjici.
Nekaj več severovzhodnega do vzhodnega vetra oz. šibke burjice bo v jutranjih urah, verjetno ne ravno veliko, toda za najhitrejše morda dovolj za spodoben start in tudi za kolikor toliko spodobno regato. Prednost bo v tem, da bo veter konstanten. Težko je vsekakor po zdajšnjih izračunih tudi na začetku regate pričakovati kaj več od hitrosti vetra 20 do 30 km/h, morda v najboljšem primeru le tik ob zori malo več.
V dopoldanskih urah bo s segrevanjem ozračja in manjšim vplivom anticiklona šibka burjica začela slabeti. Prevladoval bo šibak ali zelo šibak veter vzhodne ali severovzhodne smeri. Po zdajšnjih izračunih je možno, da bo nato prišlo tudi občasnega brezvetrja ali da bo prehodno veter v nekaterih predelih regate lahko obrnil od jugozahoda ali zahoda.
Ne gre izključiti, da bo sicer do nedelje lahko še prišlo do kakšne vmesne spremembe. Verodostojnost se bo v prihodnjih dneh povečala, o tem pa vas bomo sproti obveščali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava