Petek, 18 januar 2019
Iskanje

Ko te Senegalec nagovori v slovenščini

15. okt. 2018 | 19:42
Dark Theme

Obiskovalci takih ali drugačnih prireditev na Krasu in v Bregu - od Kraške ohceti, Majence in Razstave vin v Zgoniku do najrazličnejših vaških šager - vedo povedati, da je že več let med najzvestejšimi udeleženci (bržkone kar najzvestejši) tudi Senegalec. Vsi ga poznajo z imenom Mario. Gre za šestdesetletnega uličnega prodajalca, ki svoje blago (zapestnice, pasove, svetilke, vžigalnike in drugo) med tednom redno prodaja predvsem po openskih ulicah, pa tudi v drugih vaseh. Tam, kjer je gneča, je pač več dela zanj.

Mariu je v resnici ime Ndiaga Niang. Doma je iz Louge, mesta s približno 100.000 prebivalci, ki leži na severu Senegala - dvesto kilometrov daleč od prestolnice Dakar. V Italijo in Trst je prispel pred osemnajstimi leti. Stanuje v mestu, kjer deli stanovanje z rojaki, njegovo delovno okolje pa je predvsem Kras, kjer je bil v teh letih v bistvu skoraj edini ulični prodajalec. S pravo »kraško inštitucijo« smo se pogovorili ob kepici sladoleda v openski sladoledarni.

Kdaj ste prispeli v Italijo?
6. junija leta 2000, pred 18 leti. Star sem bil 42 let.
Pred časom ste postali italijanski državljan.
Da, pred tremi leti.
Naučili ste se tudi več slovenskih besed: nekaj primerov prosim.
»Dober dan«, »Čaki no malo«, »Enega«, »Drugi put«, »Pas«, »Fajfa«, »Lahko noč« ... Je dovolj?
Super je.

Celotni intervju v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo