Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Pluralizem je v manjšini okrnjen, v mladih pa je up

30. okt. 2018 | 17:32
Dark Theme

Pluralizem po slovensko. S predavanjem na ta naslov je Erika Jazbar uvedla letošnje študijske dneve Draga. Zaradi aktualnosti obravnavane tematike so njen referat nato v celoti objavili v osmi številki Mladike. Željni po nadaljnji debati sta v ponedeljek Društvo slovenskih izobražencev in revija Mladika v Peterlinovo dvorano povabila štiri predstavnike različnih področij, da bi iz svojega zornega kota podali trenutno oceno stanja pluralizma v manjšini.
Snidenje je povezovala ravno goriška novinarka in javna delavka, ki je vsakega sogovornika izzvala z različnimi vprašanji. »Strahov, ki jih je v našo narodno zavest in podzavest zasejalo to polpreteklo politično nasilje, se nismo v celoti otresli. Naša svoboda in pluralizem sta okrnjena,« je pojasnil novinar in nekdanji deželni tajnik Slovenske skupnosti Martin Brecelj. Po presoji politika in nekdanjega deželnega svetnika Demokratske stranke Stefana Ukmarja se problem nahaja v tem, da po zakonu dve krovni organizaciji predstavljata celotno slovensko manjšino: »Sistem je blokiran. Ni nobene izbire, ni prave demokracije.«
S hujšo krizo se že dalj časa spopada tudi Cerkev, kot je orisal škofov vikar za Slovence v goriški nadškofiji Karel Bolčina. Ta je namreč mnogokrat na sodobne izzive odgovarjala z zastarelimi kalupi. Konkretni primeri dobre prakse kljub podani sliki le obstajajo. »Vsa pluralnost se v gospodarstvu izvaja na letnih skupščinah. Na žalost je sistem v vseh teh letih pri nas nekoliko zaspal,« je uokviril podjetnik in nekdanji tržaški občinski odbornik Edi Kraus. Stanje pa se da spremeniti z mladimi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava