Torek, 07 julij 2020
Iskanje

Avtokleparstvo še gre, pivo pa ne

Colja popravlja vozila, pivovarna Cittavecchia pa je zaprta

Zgonik |
11. apr. 2020 | 8:21
Dark Theme

Novi koronavirus poleg zdravju povzroča in še bo povzročal hudo škodo gospodarstvu, še zlasti majhnim podjetjem in obrtnikom. Med temi so nekateri, ki na osnovi zadnje uredbe premierja Giuseppeja Conteja načelno lahko delajo, a jim to uspeva le s težavo. Drugi že dalj časa mirujejo in vprašanje je, kdaj, kako in ali bo sploh ponovno stekla njihova dejavnost.

Med podjetji, ki sodijo med t. i. strateške dejavnosti, je tudi avtokleparstvo Colja v zgoniški obrtni coni, vendar je delo trenutno omejeno. Podjetje so odprli leta 1980 in je torej aktivno že 40 let, a zdaj doživlja težko obdobje. Kot je povedal lastnik Gregor Colja, delujejo trenutno v okrnjeni postavi in zaposleni so v bistvu doma. Dela ne manjka, je poudaril Colja, ki pa je v isti sapi potožil, da so glavni problem dobavitelji. Podjetje ima namreč težave na primer z dobavo barvil in nadomestnih delov za avtomobile ter druga vozila, kajti podjetja, ki so za to pristojna, prisilno mirujejo. V tem poslu pa so to nujni deli, brez katerih ni mogoče nadaljevati.

Sicer kaže, da naj bi se položaj izboljšal po velikonočnih praznikih, je ocenil Colja in izrazil upanje, da se bo kmalu denimo sprostila dobava nadomestnih delov in barv za specifične modele vozil.

V Obrtni coni Zgonik že več let deluje pivovarna Cittavecchia, ki je v še hujšem položaju. Tovarno so ustanovili leta 1999, v obrtni coni posluje od leta 2008. Pivovarna je zdaj dejansko zaprta in upravitelji upajo, da se bo stanje počasi normaliziralo, čeprav se zavedajo, da se to ne bo zgodilo kar čez noč.

Pivovarna Cittavecchia (FOTODAMJ@N
Pivovarna Cittavecchia (FOTODAMJ@N

»Ustavljeni smo,« je povedal Giulio Ceschin, eden izmed družabnikov in upraviteljev pivovarne Cittavecchia. Obrat miruje že slab mesec dni, njegove stranke pa so v glavnem bari, restavracije in javni lokali, kar predstavlja približno 90 odstotkov prometa pivovarne. Skratka, v zadnjem mesecu so izgubili skoraj ves promet, 10 odstotkov prometa pa so ohranili s pomočjo dostave na dom, ki pa je zelo omejena. Gre za prodajo nekaterim zasebnikom, ki predstavljajo glede na obseg poslovanja izrazito majhen del, je razložil Ceschin. Pivovarna Cittavecchia ima namreč že od nekdaj svoje »tradicionalne« stranke, lokale, ki so zdaj začasno prekinili dejavnost. Pivovarna je tako dejansko izgubila 90 odstotkov naročil.

Ceschin vsekakor računa, da se bodo v pivovarni spet postavili na noge. »Ko bodo ponovno odprli bari in restavracije, bomo spet začeli z delom in to z novim zagonom,« je dejal in dodal, da bo zadeva žal še dolga, saj bo za to potreben še vsaj en mesec. V upanju, da se ne bo vse še zavleklo, je dodal.

Stanje je vsekakor zelo hudo, je poudaril in izrazil upanje, da se bo kriza kmalu zaključila in se bo gospodarstvo spet začelo razvijati. »Držimo torej pesti, da bomo čim prej spet začeli z delom,« je še dejal Ceschin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo