Petek, 16 april 2021
Iskanje

Barkovljanski poklon velikanu iz Doslovč (video)

Na Barkovljanski osnovni šoli z razstavo in nizom dogodkov obeležili 150-letnico rojstva pisatelja in duhovnika Frana Saleškega Finžgarja

9. feb. 2021 | 19:30
Dark Theme

Stari predmeti, risbe, kolaži in druge umetnine. To in še marsikaj drugega je bilo danes mogoče videti na razstavi, ki so jo na osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja v Barkovljah pripravili ob 150-letnici rojstva pisatelja in duhovnika, po katerem je poimenovana šola. »Pri pripravi razstave, ki ji je ime Finžgar-Obrazi je sodelovalo vseh pet razredov, vsak je figuro Finžgarja obravnaval na svoj način. Sprva smo se v sklopu likovnih delavnic lotili portretiranja pisatelja z različnimi tehnikami, kasneje smo se posvetili tudi njegovemu biografskemu ter literarnemu vidiku,« nam je med ogledom razstavljenih predmetov pojasnila učiteljica Erika Kraljič. Na razstavi, ki je žal zaradi protikoronskih ukrepov zaprta za javnost, najdemo poleg likovnih izdelkov učencev celo serijo fotografij Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah in številne zelo stare in dragocene izdaje Finžgarjevih knjig, ki jih je za namene razstave šoli posodila Narodna in študijska knjižnica.

Trud barkovljanskih osnovnošolcev pa ni ostal neopažen. Ob priliki obletnice rojstva, ki smo jo obeležili danes, so šolarji prejeli video-pozdrave kustosinje Finžgarjeve domačije Petre Kržan, ki jim je prebrala odlomek iz pisateljeve črtice o njegovem rojstvu. Stik s Slovenijo pa so šolarji vzspostavili tudi z dopisovanjem z osnovno šolo F. S. Finžgarja iz Lesc, ki je poleg barkovljanske edina poimenovana po pisatelju.

V sredo na šoli Finžgar pričakujejo igralca Gregorja Geča, ki bo zanje uprizoril pravljico Makalonca, v četrtek pa bo peti razred pod mentorstvom in režijo učiteljice Tatjane Pertot uprizoril povest Gospod Hudournik. Bogata razstava in sklop dogodkov dokazuje željo učencev osnovne šole v Barkovljah po počastitvi spomina na velikana slovenske literature.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo