Nedelja, 28 november 2021
Iskanje

Bela sorta že primerna za trgatev

Svetovalec pri Kmečki zvezi Stefano Rosati je v četrtek izvedel prve analize grozdnih jagod

11. sep. 2021 | 18:19
Dark Theme

»Lepa letina in zdravo grozdje.« Tako je Stefano Rosati, kmetijski izvedenec in svetovalec pri Kmečki zvezi, ki je v četrtek analiziral grozdne jagode tržaških vinarjev, opisal letošnjo sliko tik pred trgatvijo. Bele in rdeče grozdne jagode je v Parovelovi kleti v Boljuncu pomečkal in ustvaril moštni sok, pridobljeni vzorec je vlil v epruveto in po titraciji odkril njegov nivo kisline. Za merjenje sladkorja pa je gledal v refraktometer.

Agronom je naletel na dobre rezultate in tako razveselil vinarje: kisline so bile po parametrih, sladkorji relativno visoki, ker se na isti trti ni kopičilo veliko grozdja, kar je prispevalo h koncentraciji te snovi. Izvedencu so grozdje prinesli v glavnem pridelovalci iz bližnje okolice, in sicer iz dolinske občine, dva sta se v Boljunec odpravila iz tržaške občine: iz Barkovelj in z Lajnarjev. V Bregu je čas za trgatev že dozorel, predvsem za belo sorto je ta konec tedna primeren za obiranje. Črna sorta pa lahko počaka na naslednji vikend.

Prihodnje meritve bodo v torek od 14. do 15. ure na kmetiji Andreja Prašlja na Kontovelu in od 15.30 do 17. ure na kmetiji Rada Miliča v Saležu.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo