Petek, 30 september 2022
Iskanje

»Beseda bedak ni žaljiva, primerjava gejev s pedofili pa je obsodbe vredna«

Antonio Parisi, aktivist za pravice LGBT skupnosti in vodja projekta Jotassassina

Trst |
6. jan. 2020 | 11:37
Dark Theme

Pred časom je tržaško javnost presenetila novica, da je aktivist za pravice homoseksualnih oz. LGBT skupnosti Antonio Parisi zmagal v kazenskem postopku proti občinskemu svetniku Fabiu Tuiachu. Ta je na Facebooku geje primerjal s pedofili, Parisi pa mu je odgovoril, da je bedak, za kar je Tuiach zahteval odškodnino zaradi razžalitve.

Rimljan Parisi v Trstu, kjer se je nastanil pred dvajsetimi leti, ni tuj lik. Slovi zaradi Jotassassine, projekta, ki ga je zasnoval pred 15 leti. Anthony, kakor ga poznajo v nočnih lokalih, organizira LGBTQ+ skupnosti prijazne nastope in zabave, na katerih nastopajo Drag queen, ali moški, ki se oblačijo v glamurozna ženska oblačila. Parisi dobro pozna tudi realnost slovenske skupnosti v Italiji. Sogovorniki so nam zaupali, da ima v manjšini veliko poznanstev. Rad zaide tudi v osmico Ferfolja pri Piščancih, kjer si najraje privošči kozarec vitovske.

Kako se je zaključila sodna obravnava v zadevi Tuiach?

Svetnik Tuiach je od mene zahteval 2500 evrov odškodnine zaradi razžalitve in moralne škode. V kazenskem postopku pa me je sodnik oprostil vsake obtožbe. Dosodil je, da beseda bedak ni žaljiva, saj spada v »vsakdanjo rabo«. Bolj bi bila obsodbe vredna njegova primerjava gejev s pedofili.

Pred tem dogodkom ste že doživeli podobne napade. V katerem obdobju vašega življenja so vas začeli diskriminirati?

Že kot osnovnošolec sem doživljal hudo vrstniško nasilje. Takrat so učitelji še podcenjevali ta dejanja. Žrtev niso branili.

Zakaj?

Učitelji niso hoteli zavzeti jasnega stališča in se upreti nasilju. Raje kot nasilneže so izolirali žrtve, da bi jih obvarovali pred napadi.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava