Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Blagoslov v času koronavirusa

Maše danes v televizijskem, radijskem in spletnem prenosu, brez blagoslavljanja oljčnih vejic

5. apr. 2020 | 11:52
Dark Theme

Letošnji velikonočni prazniki zaradi pandemije koronavirusa tudi v tržaški Cerkvi potekajo na poseben način. Danes npr. ni bilo tradicionalnega blagoslavljanja oljčnih vejic po cerkvah, kjer so maše sicer potekale, a za zaprtimi vrati in brez navzočnosti vernikov. Tako tudi pred cerkvami ni bilo običajne delitve vejic, saj ne škofija niti župnije niso dale dovoljenja.

Zaradi tega so mašo tržaškega škofa, nadškofa Giampaola Crepaldija ob 10.30 v stolnici sv. Justa predvajale televizijska postaja Telequattro, državna radijska mreža Radio Rai in katoliška radijska postaja Radio Nuova Trieste. Slovensko mašo v rojanski cerkvi ob 9. uri je prevajal Radio Trst A, ob 10. uri pa je bilo mogoče po Facebooku prisostvovati prenosu maše iz svetišča na Repentabru, kjer je nadžupnik in rektor svetišča Anton Bedenčič tudi z avtom obredel vasi, ki spadajo v župnijo in iz avta blagoslavljal oljke oz. zelenje na balkonih.

Ob isti uri je bil vedno po Facebooku tudi prenos blagoslova oljk in zelenja ter maše iz župnijske cerkve na Opčinah.

Palmove in oljčne vejice je danes v vatikanski baziliki Sv. Petra, v kateri ni bilo vernikov, blagoslovil tudi papež Frančišek, ki je daroval tudi mašo. Ob polnoči pbodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in samo veliko nočjo.

$!Papež Frančišek med današnjim blagoslovom (FOTODAMJ@N)
Papež Frančišek med današnjim blagoslovom (FOTODAMJ@N)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo