Četrtek, 04 junij 2020
Iskanje

Boris Cibic – Rojen za zdravnika

Dokumentarni portret so premierno predvajali sinoči na Proseku, kjer se je Cibic rodil

Prosek |
18. apr. 2019 | 20:23
Dark Theme

Dokumentarni portret Rojen za zdravnika je prisrčna pripoved o življenju in delu primarija Borisa Cibica, dr. med. spec. internista. Premierno je film zaživel sinoči na Proseku, tam, kjer se je pred 98. leti portretiranec tudi rodil – v vasi, s katero je kljub odhodu v Ljubljano po vojnem ujetništvu oz. začetku študija ostal tesno povezan. In tam, kjer še danes stoji njegova rojstna hiša, ga vsakič pričaka kopica sorodnikov. Oni in seveda veliko vaščanov je včeraj prisostvovalo premieri filma, ki sta ga zrežirala Erika in Jure Škrlep, produkcijo podpisal pa Slovenski program Deželnega sedeža Rai za FJK.

V filmski pripovedi se sam portretiranec povečini poglablja v svoje življenje – od otroških let, ko je odraščal v revni, a složni družini, pa do študijskih let, ki jih je prekinila tudi vojna vihra. Svojo poklicno pot je začel v bolnici dr. Petra Držaja, kjer se je specializiral za kardiologa. Tam ima še vedno svoj stol, mizo, omaro in haljo, ki jo še vedno rad obleče. Kljub častitljivim 98. letom svoje poslanstvo namreč še nadaljuje, saj dan za dnem odgovarja na vprašanja pacientov in sodeluje v Društvu srca in ožilja Slovenije, katerega je soustanovitelj.

Včerajšnji večer sta zrežirala SDD Jaka Štoka in slovenski program Rai, s svojo prisotnostjo pa so Borisa Cibica, ki je bil seveda prisoten v dvorani, počastili tudi kolegi iz Ljubljane, Nove Gorice in seveda iz Trsta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje bi radi počitnikovali?

2. jun. 2020 | 16:42
V Sloveniji
V Italiji
Na Hrvaškem
V Grčiji
Drugje
Letos si počitnic ne bom mogel privoščiti
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo