Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Čarobna noč svetoivanskih kresov

Lanske venčke bo treba vreči v ogenj, nove pa obesiti na domača vrata

23. jun. 2020 | 9:34
Dark Theme

Marsikje na Tržaškem prirejajo nocoj, na predvečer godu sv. Ivana oz. sv. Janeza Krstnika, ki je po tradiciji najkrajša noč v letu, svetoivanske kresove, ki jih navadno spremljajo bogate kulturne prireditve. Koronavirus je letos vsem prekrižal načrte, tako da bo tradicija, ki se vsako leto obnavlja 23. junija, ponekod posledično okrnjena.

Drevi bo okrog 21. ure zagorelo na Ferlugih, na velikem parkirišču pod domačo ošterijo Ferluga. Ogenj bo razsvetlil noč tudi v Trebčah, kjer nekoliko okrnjeno kresovanje prireja Mladinski trebenski krožek na prireditvenem prostoru P'r Kale. Tradiciji se ne bo izneverilo šempolajsko Slovensko kulturno društvo Vigred, ki prireja drevi ob 21. uri tradicionalno kresovanje pr Kalu, nedaleč od vaške cerkve v Šempolaju. Šušlja se, da bodo za kres poskrbeli tudi na Padričah, v Gropadi in tudi v Repnu, vendar ostajajo novice ovite v tančico skrivnosti ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo