Sobota, 27 november 2021
Iskanje

Covidno potrdilo ni potrebno, možni sta dve preferenci

Kako na volišče

3. okt. 2021 | 6:25
Dark Theme

Upravne volitve potekajo v 1349 občinah v Italiji, med drugim tudi v Trstu in Miljah.

Trst je ena izmed šestih deželnih prestolnic, kjer potekajo volitve. Volišča bodo odprta še danes (ponedeljek) od 7. do 15. ure. V Trstu je možen tudi drugi krog volitev, če noben županski kandidat v prvem krogu ne bo presegel praga 50 odstotkov glasov. Drugi krog je predviden v nedeljo in ponedeljek, 17. in 18. oktobra.

V Trstu meri moči deset županskih kandidatov in 21 list, v Miljah pa štirje kandidati in 15 list.

V Trstu potekajo poleg tega volitve za sedmerico rajonskih svetov. V ponedeljek bodo najprej prešteli glasove za občinski svet, nato za rajonske svete. Imena vseh kandidatov za občinske in rajonske svete so dostopna na spletni strani Dežele FJK, in sicer na sledeči povezavi: https://elezioni.regione.fvg.it.

Taka bo glasovnica za izvolitev miljskega župana in svetnikov
Taka bo glasovnica za izvolitev miljskega župana in svetnikov

Volivec bo lahko prekrižal simbol izbrane stranke ali gibanja (s tem bo podprl tudi povezanega županskega kandidata) ali pa ime županskega kandidata (s tem ne bo podprl nobene liste), lahko pa tudi prekriža simbol ene liste in ime župana iz drugega tabora. T.i. ločeno glasovanje je možno le v Trstu, v Miljah te možnosti volivci nimajo. Kdor prekriža simbol ene izmed list, lahko ob njem napiše tudi priimek enega ali dveh kandidatov te liste za občinski svet: v primeru dveh preferenc morata to biti moški in ženska. Isto pravilo velja tudi za rajonski svet, kateremu je namenjena druga glasovnica (na njej so navedene liste, ni pa imen županskih kandidatov): tudi tu je možna dvojna preferenca za moškega in žensko iz iste liste.

Glasovnica za izvolitev rajonskih svetov
Glasovnica za izvolitev rajonskih svetov

Za dostop na volišče in oddajo glasu je potrebno imeti s sabo osebni dokument ter volilno izkaznico (v občinskem volilnem uradu so na voljo tudi dvojezične). Covidno potrdilo za volivce ni potrebno, notranje ministrstvo in ministrstvo za zdravje sta že pred tremi tedni na ta način uskladila pravico do glasovanja s pravico do zdravja. Potrdilo bo obvezno samo za skrutinatorje, tajnike in predsednike tistih volišč, ki bodo nameščena v bolnišnicah in domovih za dolgotrajno oskrbo. Tako volivci kot osebje pa morajo na voliščih nositi zaščitno masko ter spoštovati medosebno razdaljo.

Volivcem ob vhodu ne bodo merili telesne temperature, oblasti pa priporočajo, naj se ljudje ne odpravljajo na volišča, če njihova telesna temperatura presega 37,5 stopinj ter če so bili v zadnjih dveh tednih v izolaciji ali v stiku z osebami, okuženimi z novim koronavirusom. Na voliščih bodo redno čistili ter razkuževali mize, kabine in stranišča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo