Nedelja, 31 maj 2020
Iskanje

Da se človeštvo ne bo nikoli več privadilo na sovraštvo

V Rižarni je tržaška občina ob 27. januarju počastila spomin na žrtve holokavsta

Trst |
27. jan. 2020 | 15:30
Dark Theme

»Če se bo to, česar se bojim, uresničilo, bom le ena izmed sto tisočih žrtev, ki so brez pravičnega sojenja preminile v tem ali onem taborišču. Za vas bo to nekaj strašnega. Za množico bo to kot nič, le dodatno število po drugih številkah z več ničlami. Človeštvo se je privadilo živeti v krvi.« Tako je tržaški študent arhitekture Pino Robusti 5. aprila 1945 odpisal svojemu dekletu, preden bi njegovo življenje dan kasneje usahnilo v Rižarni. Pričevanje mladega fanta, ki so ga zaradi golega suma izdali SS-ovcem in zaprli na Trg Oberdan oz. Koronejski zapor, je na vsakoletni svečanosti v Rižarni ob dnevu spomina na holokavst tržaški župan Roberto Dipiazza vpel v sedanjost kot opomin vsem generacijam, naj ne pozabijo grozot preteklosti.

Njegove besede so v zimski januarski sivini zadonele tudi v slovenščini.

»Vse napredne sile naše združene Evrope morajo skupno zavzeti določena stališča, ki bi tako omogočila lažje upravljanje izrednega stanja, ki ga vsak dan doživljamo. S skupnimi močmi torej, da bomo lahko pustili bodočim generacijam skupen evropski dom, kjer se ne bodo nikoli več dogajale tragedije, ki se jih danes spominjamo,« je v imenu upraviteljev okoliških občin na Tržaškem zbrane nagovorila županja Občine Repentabor Tanja Kosmina. Dragocenost sožitja so ovekovečile tudi molitve različnih tržaških verskih skupnosti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo