Sobota, 23 maj 2020
Iskanje

»Danes me podpirajo tisti, ki me v preteklosti niso«

V današnjem Primorskem dnevniku intervju z vršilcem dolžnosti predsednika tržaškega občinskega sveta Igorjem Svabom

Trst |
12. maj. 2019 | 6:35
Dark Theme

Tržaški občinski svet je brez predsednika že skoraj dva meseca, točneje 51 dni. Dolžnosti predsednika vrši Igor Svab (DS - SSk). In očitno zelo dobro, saj mu profesionalnost in nepristranskost priznavata oba politična tabora. Večinski desnosredinski tabor zadovoljstvo s Svabovim delom večkrat tudi glasno izrazi. V tej vlogi bo Svab po vsej verjetnosti nastopal še kar nekaj časa, saj se po hodnikih mestne hiše šušlja, da novega predsednika ne bodo izvolili pred evropskimi volitvami (konec meseca). Desnosredinska večina, ki se nikakor ne more dogovoriti, kdo bo njihov skupni kandidat, je namreč v tem trenutku popolnoma osredotočena na prihajajoče evropske volitve. Še posebej tržaška Severna liga, ki bi lahko v primeru ugodnega izida teh volitev povečala svoje apetite v tržaškem mestnem svetu.

Vršilec dolžnosti predsednika občinskega sveta Svab pa je v danem položaju zadovoljen, da ga cenijo, manj zadovoljen pa s tem, da je tržaški občinski svet že dva meseca brez predsednika. Z njim smo poklepetali v sobi, ki pripada podpredsedniku občinskega sveta in ne v sobi, ki bi dejansko lahko pripadala vršilcu dolžnosti predsednika, se pravi v predsednikovi pisarni. »Ne želim si lastiti nečesa, kar mi ne pripada. Čisto v redu se počutim v pisarni podpredsednika,« pravi Igor Svab.

Situacija v tržaškem občinskem svetu je groteskna. Se je že kdaj zgodilo, da bi bil najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine toliko časa brez predsednika?

Če se pravilno spomnim, se ni nikoli zgodilo. Bivši predsednik Marco Gabrielli je 22. marca odstopil iz osebnih razlogov, delo srčnega kirurga je namreč odgovorno delo, ki zahteva celega človeka. Še za časa njegovega predsedovanja sem mu kot podpredsednik pogosto priskočil na pomoč, še posebej v primerih, ko je Gabrielli zjutraj imel na programu kirurške posege.

Leta 2006, ko ste prvič prišli v tržaški občinski svet, ste bili kot kandidat za podpredsednika občinskega sveta za mnoge nesprejemljiv. So se časi od takrat spremenili?

Časi so se bistveno spremenili. Tisti, ki so takrat nasprotovali moji kandidaturi, me danes podpirajo. Podporo so izrazili tudi ob zadnjem imenovanju za podpredsednika občinskega sveta leta 2016.

Pogovor z Igorjem Svabom si lahko v celoti preberete v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo