Nedelja, 07 marec 2021
Iskanje

»Dijaki naj se vrnejo v razred«

Protest gibanja P.A.S. na Velikem trgu

Trst |
16. jan. 2021 | 18:49
Dark Theme

Kdaj bodo lahko dijaki višjih srednjih šol ponovno stopili v razred, še ni znano. Deželno upravno sodišče je v petek zvečer sprejelo pritožbo staršev, ki so nastopili proti odločitvam predsednika deželne vlade Massimiliana Fedrige. Ta je z odredbo ob začetku januarja namreč podaljšal pouk na daljavo do konca meseca ter se tako oddaljil od državnih smernic, na podlagi katerih večina italijanskih dijakinj in dijakov sledi pouku v živo že od preteklega ponedeljka.

Proti podaljšanju pouka na daljavo so se danes na Velikem trgu ponovno zbrali protestniki, starši, profesorji, dijakinje in dijaki, ki že skoraj leto dni pogrešajo šolske klopi. Kratke jesenske vrnitve v šolske prostore sploh ne upoštevajo. Sodišče je deželno odredbo začasno zamrznilo. Debata se bo nadaljevala 27. januarja, le tri dni pred datumom, ki ga je dežela postavila kot zadnji dan pouka na daljavo.

»Vse kaže, da bo v naslednjih dneh Fedriga podpisal novo odredbo. Mi pa se ne borimo proti deželni upravi ali predsedniku. Nasprotno. Želimo ga ob strani v iskanju primernih rešitev, ki bi omogočile varen potek pouka v prisotnosti. Naj dijakinje in dijaki čimprej stopijo ponovno v razred,« je izjavila Cristiana Gregoris, tržaška predstavnica vsedržavnega gibanja P.A.S. (Priorità alla scuola - Prednost šoli) in poudarila, da njihov protest sploh ni političen.

Pripravljeni so sprejeti 50-odstotno prisotnost dijakov na šolah, čeprav je cilj gibanja ta, da se vsi ponovno vrnejo v razred.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kdaj sem zadnjič prečkal/a slovensko-italijansko mejo?

4. mar. 2021 | 17:12
Pred več kot enim letom
Pred približno šestimi meseci
V minulih dveh mesecih
V zadnjem tednu
Jo prečkam skoraj vsak dan iz službenih ali drugih razlogov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo