Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Direktorica z vizijo

Andreina Contessa že dve leti uspešno vodi Miramarski grad

15. sep. 2019 | 8:03
Dark Theme

Brez skromnosti lahko rečemo, da je miramarski park doživel preporod odkar je direktorica Miramarskega gradu postala Andreina Contessa. Umetnostna zgodovinarka, ki je pred prihodom v Trst vodila muzej italijanske judovske umetnosti Nahon v Jeruzalemu, še prej pa je poučevala na fakultetah, je v pičlih dveh letih naredila to, kar njenim predhodnikom ni uspelo v veliko daljšem obdobju. V Miramarski grad je prinesla svež veter in doživljajski pristop, s tema dvema elementoma je posredno povečala število obiskovalcev, zanemarjenim gredicam pred vhodom v grad in pred kavarno v parku pa vrnila blišč in sijaj, ki so ga imele za časa Maksimilijana I. Mehiškega. V gredice vrtnarji niso posadili rastlin kar vsevprek. Sledili so navodilom direktorice, ki je preučila podobe parka iz obdobja, ko je živel Maksimilijan. V gredicah zdaj spet vidimo dalije, ki izvirajo iz Mehike, juke, aravkarije, gavre ... Vse te rastline nam je direktorica Miramarskega gradu ponosno razkazovala med intervjujem, ki smo ga opravili kar v parku.

Ko ste prevzeli funkcijo direktorice Miramarskega gradu, ste naleteli na problematično situacijo. V izredno kratkem času ste popolnoma obrnili trend. In rezultati so očitni. Vam je to uspelo zaradi več denarja, z modrim upravljanjem ali morda zaradi ženske konkretnosti?

Razpoložljivost finančnih sredstev je enaka kot v preteklosti. Dodatnih nakazil nismo prejeli. Letos smo sicer končno dobili nakazilo v višini štirih milijonov evrov, ki so nam jih obljubili že v preteklosti. Vse kar smo doslej naredili v parku in gradu, pa smo pokrili z rednimi sredstvi. Po mojem je pomembno na vse skupaj gledati kot celoto. V tem muzeju je doslej manjkal enoten program za razvoj.

Celotni intervju v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo