Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Enrico Mentana: »Mladim se moramo oddolžiti«

Intervju z direktorjem TV dnevnika TG LA7 in ustanoviteljem spletnega časopisa Open, ki bo prejel nagrado Naši angeli na festivalu dobrega novinarstva Link

Trst |
11. maj. 2019 | 6:25
Dark Theme

»Naj takoj povem, da sem zelo navezan na Trst, čeprav tam nimam sorodstvenih ali drugih vezi. Zelo me veseli, ko ga obiščem, še posebno za take priložnosti. Govorim resno, nisem kot pevci, ki na koncertih pozdravljajo z odra 'ciao Trieste'.« Tako je včeraj po telefonu uvedel pogovor Enrico Mentana, direktor dnevnika TG LA7. Ta čas najbolj znani italijanski televizijski novinar prihaja na festival dobrega novinarstva Link po nagrado, ki ni povezana z njegovo televizijsko dejavnostjo.

Jutri ob 11.30 mu bodo pod šotorom na Velikem trgu izročili nagrado Naši angeli, ki jo podeljujeta Unicef in Fundacija Luchetta, Ota, D'Angelo, Hrovatin, in sicer za projekt Open. To je nov spletni časopis, ki ga je s svojim denarjem zagnal decembra lani, zaposlil pa je dvajset mladih novinarjev (s pogodbami za nedoločen čas). Ta brezplačen medij, primeren za branje s pametnim telefonom, se preživlja z ustanoviteljevimi sredstvi in z oglasi. V obdobju, ko preživlja založništvo sistemsko krizo, je projekt doživel veliko odobravanje.

Ste si predstavljali, da boste kdaj prejeli Unicefovo nagrado?

Ne, sploh ne. Iskreno povedano: novinar lahko pričakuje tradicionalne nagrade, povezane z njegovim poklicem - in s temi imam kot novinar določenih let in z izkušnjami že »dober odnos«, naj se ne skrivam. To pa je nekaj drugega, saj nagrada ne zadeva mojih domnevnih novinarskih veščin, ampak odločitev, ki sem jo sprejel, da bi naredil nekaj koristnega za novo novinarsko generacijo.

Ta vaša odločitev gotovo ni bila banalna. Kako je nastala zamisel za spletni časopis mladih novinarjev Open?

V letih sem prišel do ugotovitve, da smo mi, srečni novinarji, svoj čas začeli poklicno pot v razmerah, ki danes ne bi bile pojmljive. Preprosto povedano: kdor je bil pred 40 leti malce nadarjen, je imel 90 odstotkov možnosti, da bo v svetu novinarstva uspel. Kdor danes poskusi, ima dva odstotka možnosti. To ni nič drugega kot krivica. Dejstvo, da smo mi, starejši novinarji, še vedno tu in da trga dela v novinarskem sektorju zaradi krize ni več, je za mlade dodatna ovira. Zaradi tega pa se z novinarstvom ubadajo osebe srednjih let in se obračajo na bralce, ki prav tako niso mladi. Mladi kot taki ne berejo več časopisov, zelo malo gledajo TV dnevnike, informacije pa iščejo na spletu in predvsem prek pametnega telefona.

Skratka sem pomislil, da sem bil srečen, ker sem postal znan in sem nekaj zaslužil, in da bi se moral oddolžiti novi generaciji; v anglosaškem svetu temu pravijo give back (vrniti). Mladim sem hotel ponuditi ugodne začetne razmere in svoje izkušnje. Nastal je spletni časopis, ki ga ustvarjajo mladi in je namenjen mladim.

Pogovor z Enricom Mentano si lahko v celoti preberete v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo