Nedelja, 17 januar 2021
Iskanje

Epidemija zmanjšala porabo tekočih goriv

Na vlačilcu med tankerji, ki osrbujejo Siot

Trst |
27. nov. 2020 | 9:51
Dark Theme

Skozi tržaško pristanišče bo letos šlo čez Alpe 38 milijonov ton surove nafte oz. tekočih goriv, kar je enakovredno italijanski porabi tekočih goriv v devetih mesecih. Pretovor nafte je sicer manjši kot lani, saj se je poraba naftnih derivatov zaradi pandemije novega koronavirusa letos bistveno zmanjšala, a napovedi povečane porabe za prihodnje leto so optimistične.

Podjetje Siot, ki upravlja naftovod Trst-Ingolstadt, s tekočimi gorivi oskrbuje osem rafinerij v Nemčiji, Avstriji in na Češkem, pet od teh je popolnoma odvisnih od Trsta. V normalnih okoliščinah bi v Trst na leto pripeljale okoli 450 tankerjev, ki prevažajo surovo nafto iz držav proizvajalk nafte za države potrošnice.

Kako poteka pretovarjanje nafte iz tankerjev na naftnem terminalu v Trstu, smo se prepričali med včerajšnjim ogledom, ki ga je za predstavnike medijev organizirala luška kapitanija. Ob 9. uri zjutraj smo se srečali v plovnem kanalu pri Žavljah, kjer smo se vkrcali na ladijski vlačilec Centurion. Na njem so bili poleg novinarjev tudi predstavniki podjetij, ki tako ali drugače sodelujejo z industrijskim obratom Siot. Da tanker varno pripluje ali odpluje s plinskega terminala, potrebuje vlačilce, pilote, ki na podlagi predpisov o pomorski pilotaži s krova tovornih ladij dajejo navodila vlačilcem, okoljevarstvene strokovnjake, ki 24 ur na dan 365 dni v letu s sodobnimi aparaturami bdijo nad tem, da ne bi prišlo do izlitja nafte, in podjetje, ki se ukvarja s privezovanjem tankerjev na plinski terminal. Vrh te piramide kroji luška kapitanija, ki je odgovorna za varen vstop v pristanišče in ima vse podatke o tankerjih, ki morajo pripluti do plinskega terminala.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se boste cepili proti covidu-19, ko bo to mogoče?

8. jan. 2021 | 8:00
Seveda
Ne, ker ne zaupam cepivu
Samo če bo obvezno
Mogoče
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo