Četrtek, 25 februar 2021
Iskanje

Epidemija zmanjšala pretovor v pristanišču

Skupni pretovor je bil nižji za 13 odstotkov

Trst |
12. feb. 2021 | 18:24
Dark Theme

Pandemija je glavni krivec, da se je pretovor tržaškega pristanišča leta 2020 v primerjavi s predlanskim obdobjem zmanjšal. Skozi pristanišče je šlo 54 milijonov ton blaga, osem tisoč manj kot leto prej (-13%), ko je tržaško pristanišče doseglo rekordne pretovorne rezultate. Najbolj neposreden je bil vpliv pandemije pri tekočih tovorih, saj se je na evropskem trgu bistveno zmanjšala prodaja naftnih derivatov, zaradi zaprtja škedenjske železarne pa je upadel tudi pretovor surovin za jeklarsko industrijo. Pretovor kontejnerjev je bil lani precej stabilen, bistven porast pa so zabeležili pri Ro-Ro tovorih. Zmanjšalo se je tudi število vlakov.

Predsednik pristaniške uprave Zeno D’Agostino z doseženimi rezultati sploh ni nezadovoljen, saj je bilo lansko leto za mnoga pristanišča s poslovnega vidika veliko slabše kot za tržaško. Kot je povedal predsednik, so upad prometa zabeležili na področjih, ki k sreči nimajo vpliva na zaposlitveno politiko pristanišča, kar pomeni, da zaradi upada tekočih tovorov in pretovora surov za jeklarsko industrijo delovna mesta niso ogrožena.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo