Petek, 23 avgust 2019
Iskanje

»Finančna sanacija nam je omogočila mirno delovanje«

Živka Persi, odhajajoča predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev

Trst |
16. maj. 2019 | 9:33
Dark Theme

V trebenskem Ljudskem domu bo v soboto ob 10. uri deželni kongres Zveze slovenskih kulturnih društev, na katerem se bo dosedanja predsednica Živka Persi potegovala za dodaten mandat.

Sobotni kongres bo potekal v znamenju gesla Mi in naš čas. Kaj ste želeli »prišepniti« z izbiro tega mota?

Pomislili smo na čas v dvojnem kontekstu: na srečanjih, sestankih, občnih zborih večkrat govorimo o času, češ da ga je malo ali ga ni. Veliko je takih, ki se sploh ne udejstvujejo na nobenem področju, ker pravijo, da nimajo časa. En pomen se torej navezuje na pojem časa, ki ga mi, kulturne delavke in delavci, posvečamo ljubiteljski kulturi oz. kulturi. Drugi pomen je čas kot obdobje, v katerem živimo; čas negotovosti, poln vprašanj, v nekaterih pogledih tudi malo nevaren. Ponuja nam priložnost za obuditev določenih vrednot in razmislek o tem, kaj je za nas demokracija. Torej čas, v katerem živimo kot družbeni subjekti, posamezniki, pa tudi kot ustanova.

V primeru izvolitve bo to za vas drugi mandat na čelu ZSKD. Lahko začrtate nekakšen obračun doseženih ciljev, ki ste si jih bili zastavili pred tremi leti?

Najprej sem hotela doseči sanacijo finančnega stanja oz. izničenje primanjkljaja, kar nam je uspelo, kot bo tudi razvidno iz predsedniškega poročila. To nam omogoča mirno, a vseeno previdno delovanje. Drugi cilj pa je bila sanacija prostorov, v katerih zveza deluje. Sedaj so prostori prenovljeni in ustrezajo zakonskim predpisom. Ljudje imajo namreč pravico ne le do dela, ampak tudi do ustreznih prostorov, v katerih opravljajo svoje delo. Sredstva za obnovo prostorov je delno prispevala Dežela Furlanija Julijska krajina, ostalo pa smo primaknili sami.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo