Torek, 28 januar 2020
Iskanje

Giorgi obsoja tako fašizem kot komunizem

Tržaški občinski odbornik ob polemiki, ki se je razplamtela zaradi njegove sporne objave zemljevida velike Italije na Facebooku

Trst |
5. jun. 2019 | 17:55
Dark Theme

Tržaški občinski odbornik Lorenzo Giorgi, ki tako kot Tajani prihaja iz stranke Forza Italia, take polemike sploh ni pričakoval. Nanj so se vsule kritike hrvaškega in slovenskega zunanjega ministrstva, slovenskega premierja, o njem pišejo mediji v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji. Trdi, da z delitvijo zemljevida velike Italije (z deli Slovenije, Istro, Dalmacijo, Korziko, kantonom Ticino in deli Francije) na svojem osebnem profilu na Facebooku ni hotel nikogar užaliti. »Delil sem zemljevid neke Italije, ki je ni več in je več ne bo (in je tudi nikoli ni bilo, op. nov.). Nič nimam proti Sloveniji ali Hrvaški in nisem hotel nikogar užaliti. Ob 2. juniju se rad spomnim rojakov, ki še živijo na tistih ozemljih ter onih, ki so jih morali zapustiti, in jim posvečam ta praznik. Nisem hotel biti kritičen do sosednjih držav, marveč do italijanske politike, ki na te Italijane pozablja,« je povedal za Primorski dnevnik. Poudaril je, da je treba zgodovini prepustiti razdejanje, ki sta ga povzročila tako fašizem kot komunizem. Ob pripombi, da vse te besede s samega zemljevida sploh niso razvidne oziroma da je njegovo sporočilo ravno nasprotno (pod zemljevidom je pripis iredentističnega gibanja, ki pravi »nič ni zaključeno, dokler ni pravično zaključeno« ...), Giorgi vztraja, da ni hotel izpostaviti nobene ozemeljske zahteve, saj tudi sam zagovarja sožitje in sodelovanje.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo