Sreda, 20 november 2019
Iskanje

Iz Avstralije priletela na licej Slomšek

Dvajsetletna Zoe Spanghero predstavila svojo življenjsko zgodbo

Trst |
23. okt. 2019 | 10:18
Dark Theme

Kako lepo je, ko lahko v dobi družabnih omrežij v hipu dosežeš tudi družinske člane čez veliko lužo. Dijake humanističnega in družbeno-ekonomskega liceja Antona Martina Slomška je včeraj in v ponedeljek razveselila dvajsetletna Zoe Spanghero, ki je iz daljne Avstralije oziroma Pertha prišla na obisk sestrične, dijakinje Ilarie Hrovatin ter drugih sorodnikov v Trstu in Sloveniji.

Kot ste lahko verjetno že pravilno doumeli, je Zoe potomka slovenskih in italijanskih izseljencev, ki so bili prisiljeni zapustiti rodne kraje v 50. letih prejšnjega stoletja. Tedaj se je namreč začelo intenzivnejše izseljevanje Slovencev v Avstralijo. Dvajsetletno dekle je življenjsko zgodbo svojega deda in babice po očetovi strani, ki jim sama pravi kar nono in nona, takole strnila: »Nono se je rodil v Trstu. Nona pa prihaja iz vasice Kluni v v Istri, ki je tedaj spadala pod Jugoslavijo in je danes del Hrvaške. Rodne kraje sta zapustila zaradi gospodarske stiske oziroma težkih povojnih razmer. Spoznala sta se v mestu Adelaide in si nato tu ustvarila družino.« Pisali so se vse prej kot lahki časi, saj kot je utemeljila, so v Avstraliji tedaj veljali strogi imigracijski zakoni in je bila družba kar rasistično usmerjena.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo