Torek, 14 julij 2020
Iskanje

Iz Avstralije priletela na licej Slomšek

Dvajsetletna Zoe Spanghero predstavila svojo življenjsko zgodbo

Trst |
23. okt. 2019 | 10:18
Dark Theme

Kako lepo je, ko lahko v dobi družabnih omrežij v hipu dosežeš tudi družinske člane čez veliko lužo. Dijake humanističnega in družbeno-ekonomskega liceja Antona Martina Slomška je včeraj in v ponedeljek razveselila dvajsetletna Zoe Spanghero, ki je iz daljne Avstralije oziroma Pertha prišla na obisk sestrične, dijakinje Ilarie Hrovatin ter drugih sorodnikov v Trstu in Sloveniji.

Kot ste lahko verjetno že pravilno doumeli, je Zoe potomka slovenskih in italijanskih izseljencev, ki so bili prisiljeni zapustiti rodne kraje v 50. letih prejšnjega stoletja. Tedaj se je namreč začelo intenzivnejše izseljevanje Slovencev v Avstralijo. Dvajsetletno dekle je življenjsko zgodbo svojega deda in babice po očetovi strani, ki jim sama pravi kar nono in nona, takole strnila: »Nono se je rodil v Trstu. Nona pa prihaja iz vasice Kluni v v Istri, ki je tedaj spadala pod Jugoslavijo in je danes del Hrvaške. Rodne kraje sta zapustila zaradi gospodarske stiske oziroma težkih povojnih razmer. Spoznala sta se v mestu Adelaide in si nato tu ustvarila družino.« Pisali so se vse prej kot lahki časi, saj kot je utemeljila, so v Avstraliji tedaj veljali strogi imigracijski zakoni in je bila družba kar rasistično usmerjena.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo