Ponedeljek, 08 avgust 2022
Iskanje

»Iz kriz so ženske vedno izšle močnejše«

Začel se je novinarski festival Link, nagrado Credit Agricole FriulAdria pričevalci zgodovine je prejel novinar dnevnika Corriere della sera Aldo Cazzullo

Trst |
5. maj. 2022 | 20:35
Dark Theme

Z glasbo kot simbolom miru se je začela deveta izdaja novinarskega festivala Link, ki je pozno popoldne s koncertom Flute Quartet tržaškega konservatorija Tartini uvedel štiridnevno dogajanje. Štirje glasbeniki, hrvaški flavtist Artur Ivelja, madžarska violinistka Jelly Dorotija Andrejcsik, Srb Danijel Trajković na violi in ukrajinska violončelistka Iryna Bobyereva, so z Mozartovimi melodijami sporočili, da je glasba lahko dejansko posrednik med narodi.

V nadaljevanju večera so nagrado Credit Agricole FriulAdria pričevalci zgodovine podelili novinarju dnevnika Corriere della sera Aldu Cazzullu. Novinar je tako obogatil seznam preteklih nagrajencev, ki ga oblikujejo Maurizio Molinari, Giovanni Minoli, Gian Antonio Stella, Vittorio Zucconi, Corrado Formigli, Ezio Mauro, Ferruccio De Bortoli, Lilli Gruber, Giovanni Floris in Gianni Minà. Letošnjemu nagrajencu je priznanje izročila predsednica banke Credit Agricole Friuladria Chiara Mio.

»Vesel sem, da sem nagrado prejel iz rok prve ženske predsednice neke banke. Počaščen sem, da sem nagrado prevzel v Trstu, v mestu, ki že od nekdaj velja za stičišče slovanskega in latinskega sveta,« je v zahvalnem nagovoru dejal nagrajenec, ki je v nadaljevanju pred številno publiko klepetal z novinarko informativnega programa Rai Emmo D’Aquino. Glavna tema uvodnega večera novinarskega festivala Link, ki bo pod šotorom na Velikem trgu potekal do nedelje, je bila (ne)enakost spolov. Cazzullo je spregovoril o intervjujih, ki jih je v svoji novinarski karieri opravil z »velikimi« ženskami, in o knjigi Le italiane (Italijanke), v kateri zagovarja tezo, da so glavne varuhinje italijanske identitete ženske.

Spomnil se je časov, ko so bile ženske še brez pravic. »Z vojno so si ženske končno izbojevale pravice. Vloga žensk se je prvič v zgodovini spremenila – iz varuhinje domačega ognjišča v aktivno članico ekonomije in socialne družbe. Moškim so končno uspele dokazati, da so enako močne kot moški,« je dejal novinar, ki se je za hip ustavil tudi pri nedavni odločitvi vrhovnega sodišča, da otroci lahko nosijo tako priimek mam kot očetov.

Celoten članek lahko preberete v petkovi tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava