Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

Jama pri Proseku je po 60 letih ponovno »zadihala«

Prostovoljci združenja SOS Carso so vhod v jamo začeli čistiti septembra lani

Prosek |
20. feb. 2020 | 9:15
Dark Theme

Vhod v Jamo pri Proseku je bil več kot 60 let zaprt, a danes končno ni več tako. Skupinica prostovoljcev združenja SOS Carso je od lanskega septembra večkrat obiskala jamo in iz nje začela odstanjevati raznovrstno šaro, ki so jo nesramneži odvrgli v kraško jamo.

Vhod vanjo je bil še pred šestimi meseci povsem zakrit s pnevmatikami, pohištvom, belo tehniko in drugo kramo. Poleg odstranjevanja odpadkov so morali prijeti tudi za kramp in lopato, saj je bilo treba odstraniti tudi zemljo, ki je nastala v teh desetletjih. Skupaj s člani Jadranskega jamarskega društva so se spustili kakih 10 metrov v globino jame, kjer so med drugim našli ostanke starega mopeda, med najdbami pa je bila tudi pločevinka kokakole iz leta 1978 iz časa takratnega svetovnega prvenstva v nogometu. Takrat je v Argentini vladala civilno-vojaška hunta; s športnim dogodkom so želeli pozornost javnosti odtegniti od zločinov proti človeštvu in izginotij disidentov, ki so se kasneje v zgodovino zapisali kot desaparecidos.

V jami so med drugim našli 42 let staro pločevinko kokakole iz časa svetovnega nogometnega prvenstva v Argentini (SOS CARSO)
V jami so med drugim našli 42 let staro pločevinko kokakole iz časa svetovnega nogometnega prvenstva v Argentini (SOS CARSO)

Ko so po dolgotrajnem čiščenju prostovoljci lahko končno pokukali v jamo, so v njej zagledali lepe stalaktite in stalagmite, ki so bili kar šest desetletij skriti človeškim očem.

$!Jama pri Proseku je po 60 letih ponovno »zadihala«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo