Četrtek, 09 december 2021
Iskanje

Jama pri Proseku je po 60 letih ponovno »zadihala«

Prostovoljci združenja SOS Carso so vhod v jamo začeli čistiti septembra lani

Prosek |
20. feb. 2020 | 9:15
Dark Theme

Vhod v Jamo pri Proseku je bil več kot 60 let zaprt, a danes končno ni več tako. Skupinica prostovoljcev združenja SOS Carso je od lanskega septembra večkrat obiskala jamo in iz nje začela odstanjevati raznovrstno šaro, ki so jo nesramneži odvrgli v kraško jamo.

Vhod vanjo je bil še pred šestimi meseci povsem zakrit s pnevmatikami, pohištvom, belo tehniko in drugo kramo. Poleg odstranjevanja odpadkov so morali prijeti tudi za kramp in lopato, saj je bilo treba odstraniti tudi zemljo, ki je nastala v teh desetletjih. Skupaj s člani Jadranskega jamarskega društva so se spustili kakih 10 metrov v globino jame, kjer so med drugim našli ostanke starega mopeda, med najdbami pa je bila tudi pločevinka kokakole iz leta 1978 iz časa takratnega svetovnega prvenstva v nogometu. Takrat je v Argentini vladala civilno-vojaška hunta; s športnim dogodkom so želeli pozornost javnosti odtegniti od zločinov proti človeštvu in izginotij disidentov, ki so se kasneje v zgodovino zapisali kot desaparecidos.

V jami so med drugim našli 42 let staro pločevinko kokakole iz časa svetovnega nogometnega prvenstva v Argentini (SOS CARSO)
V jami so med drugim našli 42 let staro pločevinko kokakole iz časa svetovnega nogometnega prvenstva v Argentini (SOS CARSO)

Ko so po dolgotrajnem čiščenju prostovoljci lahko končno pokukali v jamo, so v njej zagledali lepe stalaktite in stalagmite, ki so bili kar šest desetletij skriti človeškim očem.

$!Jama pri Proseku je po 60 letih ponovno »zadihala«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo