Torek, 04 avgust 2020
Iskanje

Jusi med trajnostjo in vztrajnostjo

Znanstveni posvet z naslovom Pravni aspekti srenj in jusov in pomen razsodbe v korist Jusa Opčin - Primer (vz)trajnosti.

Trst |
14. jun. 2019 | 19:50
Dark Theme

Ko je oktobra lani italijansko vrhovno sodišče v sporu s tržaško občino in Deželo Furlanijo Julijsko krajino razsodilo v korist openskega jusa, je bilo našim jusarjem in predstavnikom srenj jasno, da po prelomni odločitvi nič ne bo več kot dotlej. Jusu Opčine je bila priznana lastninska pravica na zemljiščih. Epohalni razsodbi in samemu ustroju pomembne, a kompleksne kolektivne lastnine je Agrarna skupnost Tržaške pokrajine v deželni dvorani Tessitori danes (v petek) posvetila poldnevni znanstveni posvet z naslovom Pravni aspekti srenj in jusov in pomen razsodbe v korist Jusa Opčin - Primer (vz)trajnosti.

Dogodek, ki je nastal v sodelovanju s Krožkom Anton Gregorčič, Deželno koordinacijo skupne lastnine v Furlaniji Julijski krajini in Deželo Furlanijo Julijsko krajino, se uvršča med dogodke v spomin na desetletnico smrti političnega kulturnega delavca Mirka Špacapana. Kot je spomnil deželni svetnik Igor Gabrovec (Slovenska skupnost) je razsodba kasacijskega sodišča prava zmaga Davida proti velikanu Goljatu. Z razsodbo in državnim zakonom št. 168/17, ki je stopil v veljavo konec leta 2017, se je začelo novo svetlejše poglavje. Poglavje, ki nas po dolgih 90 letih oddaljuje od krivičnega fašističnega zakona iz leta 1927.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo