Sobota, 19 junij 2021
Iskanje

Kip D'Annunzia bo šel na Borzni trg

Občinski odbornik Giorgio Rossi je to napovedal na seji občinskega sveta

Trst |
4. jun. 2019 | 18:29
Dark Theme

Na ponedeljkovi seji tržaškega občinskega sveta se je govorilo tudi o postavitvi kipa Gabrieleja D'Annunzia, ki ga Dipiazzova občinska uprava namerava odkriti v sklopu razstave, s katero bodo počastili stoletnico pohoda na Reko, v sklopu katerega je D'Annunzio hotel Reko priključiti Italiji. Občinska svetnica stranke Open FVG Sabrina Morena je na občinskega odbornika za kulturo Giorgia Rossija naslovila vprašanje, zakaj so se odločili s kipom počastiti osebo, ki navsezadnje za Trst ni storila veliko, povrhu tega pa je tudi sporna, vsaj s političnega vidika. Zanimalo jo je tudi, kje bo kip stal.

Rossi je izbiro osebnosti, ki jo bodo počastili s kipom, utemeljil z argumentom, da je D'Annunzio zelo pomemben za istrsko skupnost italijanske narodnosti in za njihovo reševanje reškega vprašanja, ki velja za enega večjih jadranskih konfliktov, ki je po letu 1918 ločil Italijo od Jugoslavije. Morena je odbornika spomnila, da bi si v Trstu kipe zaslužile mnoge druge osebnosti, ki so s svojimi dejanji pustile pečat v tem mestu in ne v mestu, ki je danes del druge države. Sabrino Moreno je vznejevoljila tudi odločitev občinske uprave, da bo kip D'Annunzia predvidoma postavila na Borznem trgu. Ko smo odbornika po telefonu vprašali, kje točno bo kip stal, je povedal, da v neposredni bližini Trgovinske zbornice. Kip bo upodabljal D'Annunzia, ki sedi na klopci in bere časopis.

Več v jutrišnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

S katerim prevoznim sredstvom se boste odpravili na počitnice?

16. jun. 2021 | 6:00
Z avtomobilom
Z motorjem
S kolesom
Z avtobusom
Z letalom
Z ladjo
Z vlakom
Peš
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo