Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Knjižni trg v času pandemije

Obisk TS360 in knjigarne Einaudi

Trst |
7. apr. 2021 | 8:15
Dark Theme

V času pandemije in prisilnega posedanja za domačimi zidovi je branje romanov in drugih knjig postalo ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti. Že med prvim valom so v Sloveniji založbe zaznale povečanje prodaje knjig, še zlasti po spletu. V Italiji pa je bil lani porast pri prodaji kar 2,4 odstoten. Pozitivni trend potrjujejo tudi v prvi polovici leta 2021, ko sta nas drugi in tretji val koronavirusne pandemije ponovno priklenila na dom.

»Velikih razlik ob prehodu iz oranžnega v rdeče območje nismo zaznali. Ljudje nas obiščejo in so zadovoljni, da smo odprti in da smo obdržali običajni urnik,« je povedala Ilde Košuta iz Tržaškega knjižnega središča TS360 na Trgu Oberdan. Stranke so za obisk knjigarne namreč opravičene, tudi če se trgovina ne nahaja v neposredni bližini bivališča. Nakup slovenskih knjig je v Trstu možen le v TS360 ali po spletu.

V knjigarno Einaudi vstopa nekoliko manj strank (FOTODAMJ@N)
V knjigarno Einaudi vstopa nekoliko manj strank (FOTODAMJ@N)

Nekoliko težje obdobje doživljajo v tržaški knjigarni Einaudi na Ulici Coroneo, kjer se sicer ukvarjajo predvsem z nabavo in prodajo strokovnih besedil ter univerzitetnih učbenikov. »Študentov, ki bi potrebovali oz. kupili besedila ter obiskali našo knjigarno v tem obdobju ni. Prav tako je upadla prodaja učbenikov in priročnikov, ki so vezani na izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavk in delavcev. Opazili pa smo občuten porast pri prodaji izletniških knjig, besedil, ki govorijo o Trstu in okolici ter zemljevidov lokalnih pešpoti in kolesarskih stez,« je povedala upraviteljica knjižnice Lorena Bacac.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava