Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Ko niti tisoč stopnic ne ustavi turistov

Reportaža o turistih in turističnih storitvah pri Briški jami

17. avg. 2019 | 9:38
Dark Theme

Med znamenitostmi kraške planote, ki jih posameznik preprosto ne more obiti, je nedvomno 10 milijonov let stara Briška jama. To so včeraj potrdili tudi številni obiskovalci, ki so vseskozi prihajali na slikovito prizorišče. Sončen dan po velikem šmarnu je bil kratko malo idealna priložnost za obisk jame pri Briščikih, ki si je leta 1995 prislužila vpis v Guinnesovo knjigo rekordov kot turistična jama z največjo osrednjo dvorano.

Ko jo je leta 1840 - med raziskovanjem tržaškega zaledja - prvič odkril Antonio Federico Lindner, je nedvomno osupnil med opazovanjem vsega, kar je uspel ustvariti tok reke Timave. Turistični obiski jame so se začeli že v daljnem v letu 1908 na pobudo kluba Touristi Triestini. Danes potekajo pod okriljem družbe Alpina delle Giulie, ki upravlja tudi tam urejeno sprejemno središče. »Vrhunec sezone beležimo julija in avgusta, ko imamo mesečno med 16.000 in 18.000 obiskov. Med bolj oblačnimi dnevi zabeležimo tudi do 1000 obiskov na dan. Nekaj več kot polovica obiskovalcev - recimo 60 odstotkov - prihaja iz Italije. Lahko pa se ponašamo s turisti iz več kot 100 svetovnih držav. V glavnem se sicer sem pripeljejo iz Nemčije in Avstrije,« je pojasnila Claudia Norbedo iz promocijskega urada Briške jame. Veliko je Madžarov, Čehov, Nizozemcev in prebivalcev različnih držav vzhodne Evrope. Ne zmanjkajo niti Poljaki. Mladi poljski očka Grzegorz iz mesta Mielec je tako obrazložil, da so z ženo in otroki sicer na počitnicah v Gradežu. Vsaj en dan pa so hoteli nameniti odkrivanju Trsta in ogledu Briške jame. »Naši prijatelji so lani dopustovali tu v bližini in so se priporočili, da si jo moramo nujno ogledati,« je povedal.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo