Sobota, 07 december 2019
Iskanje

Ko o zaporu pripovedujejo zaporniki

Predstavili drugo številko revije A tu per tu, ki jo pišejo zaporniki tržaškega zapora Coroneo

Trst |
8. avg. 2019 | 17:08
Dark Theme

Revija A tu per tu odpira vrata v zapor oziroma v realnost, ki ostaja širši družbi večinoma prezrta in neznana. Bralci v tabuizirano dimenzijo vstopajo z neposrednim doživljanjem zapornikov koronejskega zapora, ki so na pobudo socialne zadruge Reset več mesecev ustvarjali v delavnicah kreativnega pisanja. Nastali so eseji, članki, intervjuji, pesmi, krajše zgodbe in pripovedi različnih žanrov.

Danes so v kavarni Posto delle fragole predstavili že drugo letošnjo številko, ki je brezplačno na voljo tako v omenjenem lokalu kot na sedežu radijske postaje Radio Fragola. »Uspeh prve številke je prekosil pričakovanja. Pošli so vsi izvodi. Naš cilj je porušiti stereotipno gledanje na zapor. Le tako lahko namreč ljudje razumejo njegovo krutost in trde razmere v njem. Bolj kot rehabilitacija zapornikov in njihovo ponovno vključevanje v družbo je v italijanskem zapornem sistemu v ospredju uresničevanje nekakšnega maščevanja. Do nezaslišanih prizorov pride zlasti zaradi pomanjkanja vzgojiteljev in pristojnega osebja. Dovolj je pomisliti, da je direktor koronejskega zapora odgovoren celo za štiri tovrstne ustanove,« je pojasnil pisatelj Pino Roveredo, ki je obenem duša projekta in mentor obeh delavnic. Zapornice se sicer srečujejo pod vodstvom Lucie Vazzoler, zaporniki pa pod tistim Giuliana Caputa.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo