Nedelja, 12 julij 2020
Iskanje

Kot če bi se Trst skrčil na manjši blok ...

V Narodnem domu šesti posvet Sobivanje z Auschwitzem

Trst |
23. jan. 2019 | 0:30
Dark Theme

Kot če bi se bilo mesto Trst skrčilo na manjši stanovanjski blok: tako je Gianni Peteani, sin prve partizanske kurirke v Italiji in deportiranke v Auschwitzu Ondine Peteani ter predsednik po njej poimenovanega odbora, komentiral podatek, da je bilo v to zloglasno nacistično uničevalno taborišče odpeljanih okoli 200.000 otrok, od katerih se je bilo vrnilo le 50. Srhljiv podatek je le eden od tolikih, s katerimi so se včeraj, 22. januarja, popoldne v tržaškem Narodnem domu seznanili udeleženci šestega posveta Sobivanje z Auschwitzem - Spomin kot zaščita pred banalizacijo rasizma, ki ga je priredila Univerza v Trstu v sodelovanju s Stalnim odborom Ondina Peteani, Postajo Rogers in Tržaškim novinarskim krožkom.

O različnih aspektih rasizma, fašizma in nacizma ter nevarnosti, ki jo predstavljajo današnji rasistični in nacifašistični pojavi, je govorilo 16 predavateljev. Med drugim je docent ekonomske zgodovine Daniele Andreozzi govoril o povezavi med rasizmom in športom, kjer je treba razumeti ekonomske dinamike, saj bo samo porazdelitev resursov preprečila ponovno sobivanje z Auschwitzem.

Docent Daniele Del Santo ter študentka in predstavnica združenja Deina Giorgia Kakovic sta orisala projekt Promemoria Auschwitz, na podlagi katerega bo prihodnjega 8. februarja okoli 900 študentov in dijakov z raznih univerz in šol (iz Trsta bo šlo 40 univerzitetnih študentov in 80 višješolcev) odpotovalo na kraje spomina v Krakov in Auschwitz, o »balkanskem Auschwitzu« oz. ustaškem taborišču Jasenovac na Hrvaškem pa je govorila študentka psiholoških ved in pripadnica tržaške srbske skupnosti Katarina Andrejić. Po njenih besedah današnje generacije sploh ne vedo za Jasenovac, prav tako kot za druge aspekte nacifašističnih grozodejstev pa je tudi zgodba tega taborišča predmet omalovaževanja in negacije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo