Sreda, 05 avgust 2020
Iskanje

Kras stavi na geopark

Vključitev v globalno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca bi za naše ozemlje pomanila razvoj in promocijo

Kras |
17. maj. 2019 | 18:33
Dark Theme

Matični Kras cilja na vključitev v globalno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca in hkrati v uveljavitev med deželnimi geoparki. Ambiciozen projekt, kot ga ocenjuje pobudnik, Dežela FJK oz. njena geološka služba Centralnega direktorata za okolje in energijo, ter Lokalna akcijska skupina LAS, kateri je bila poverjena naloga, da izdela ustrezen poslovni načrt, pravzaprav program za trženje geoparka Kras.

Da gre za dolgoročni strateški cilj, je ocenil direktor deželne geološke službe Fabrizio Fattor. V zadnjih desetih letih je ekipa strokovnjakov na širšem deželnem ozemlju izsledila več območij, ki so zanimiva zlasti z geološkega vidika, in si pomočjo kartografije in ličnih brošuric (tudi v slovenščini) prizadevala, da bi jih približala širši javnosti. »Izpostavili smo 230 deželnih območij, več kot 50 jih je samo na italijanskem Krasu, kar nas je spodbudilo, da bi slednje še dodatno ovrednotili z ustanovitvijo geoparka.« In ker so ambiciozni, so si domislili, da bi geopark še dodatno oplemenitili z vključitvijo v globalno mrežo geoparkov, ki jo od leta 2015 priznava tudi Unesco.

LAS Kras so poverili nalogo, da projekt razvoja in promocije deželnega, pravzaprav čezmejnega geoparka, razvije "od spodaj", s pomočjo ljudi, protagonistov, ki Kras živijo in doživljajo, in ga primerno marketinško trži. Od februarja je LAS Kras priredil pet srečanj za izdelavo programa za trženje geoparka Kras, na katerih so se zbrali tako lokalni upravitelji kot proizvajalci, ki bi radi v geoparku zagnali geoturizem oz. razvoj značilnih proizvodov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo