Četrtek, 14 november 2019
Iskanje

Lažje do ureditve podstrešnih prostorov in teras

Predstavili posodobljeni podroben prostorski načrt Občine Trst

Trst |
22. jul. 2019 | 19:22
Dark Theme

Ureditev bivalnih podstrešnih prostorov ali strešne terase, postavitev dvigala ali pa odprtje restavracije na strehi stavb na območju mestnega središča bodo po novem z birokratskega vidika mogoči. Tržaški občinski odbor je namreč sprejel odlok o novem občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki bo nadomestil skoraj 40 let stari načrt. Nov načrt so občinski inženirji in arhitekti izdelali za zgodovinsko območje Trsta, v katerega so vključili Terezijansko, Jožefinsko in Franciscejsko četrt (Borgo Franceschino), srednjeveško mesto, Akvedot brez Glavne bolnišnice, grič sv. Justa in nabrežje.

Povod za spremembo zastarelega podrobnega prostorskega načrta so bila vedno bolj pogosta vprašanja o perspektivah mesta. Na novinarski konferenci sta župan Roberto Dipiazza in občinska odbornica za urbanistiko Luisa Polli povedala, da mnogi investitorji v podrobnem prostorskem načrtu iz leta 1980 odgovorov niso našli. »Tehnična prizadevanja za spremembo tega načrta so se sicer začela že na začetku tega tisočletja. Konkretna faza pa nikoli ni zaživela. Zdaj nam je končno uspelo sestaviti usmeritve za spremembo obstoječih zgradb. Te usmeritve seveda ne pomenijo, da lahko fasado poslopja pod spomeniškim varstvom drastično spremenimo. Gre namreč za usmeritve, ki se nanašajo zlasti na manjše spremembe, ki zadevajo predvsem notranje prostore,« je vsebino novega podrobnega prostorskega načrta predstavila odbornica in nanizala nekaj primerov.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo