Sobota, 16 november 2019
Iskanje

Letismart za urbano samostojnost slepih in slabovidnih

Tržaški avtobusi podjetja Trieste Trasporti bodo povezani z belo palico, ki bo imela v ročaju vgrajen zvočno-glasovni informativni sistem

Trst |
10. jul. 2019 | 7:22
Dark Theme

Pet zaporednih istih zvokov bo slepe in slabovidne po novem opozorilo, da se je pred njimi ustavil avtobus, na katerega so čakali. Letismart je namreč inovativen sistem, s katerim bodo v kratkem opremljeni vsi avtobusi tržaškega prevozniškega podjetja Trieste Trasporti, ki bodo »povezani« z belo palico, s katero se običajno premikajo slepi in slabovidni oz. z njeno žepno različico. Nedvomno gre za izjemen dosežek za osebno urbano samostojnost, kot so poudarili na včerajšnji predstavitvi v deželni palači na Velikem trgu, kjer so predstavili novost na italijanski in celo evropski ravni.

Kako bo deloval oz. poskusno že deluje Letismart, je pojasnil njegov idejni oče, inženir in obenem predsednik tržaške sekcije italijanske Unije slepih in slabovidnih Marino Attini. V sodelovanju s podjetjem Scen so uresničili majhen in lahek (11 gramov) elektronski mikrosistem, ki bo vgrajen v ročaj bele palice. Sistem bo osebo glasovno obveščal, da se ji približuje avtobus in ji bo hkrati dovoljeval, da se najavi na vstop nanj - tudi voznik bo namreč prejel informacijo, da ga na postaji čaka slep ali slaboviden potnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo