Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Mafija se je danes spremenila, ni več vsem na očeh, je pa povsod

Včeraj začetek trodnevnega srečanja združenja Libera o mafiji in korupciji

Trst |
2. feb. 2019 | 9:50
Dark Theme

Ni naključje, da se letošnje srečanje ControMafieCorruzione, ki ga prireja protimafijsko združenje Libera, v teh dneh dogaja ravno v Trstu. Prav tu se je namreč leta 1994 odvijal prvi javni dogodek novoustanovljene organizacije Libera, se je včeraj v veliki dvorani tržaške univerze spomnil don Luigi Ciotti, predsednik Libere, in dodal, da je sam močno navezan na severovzhodno Italijo, saj se je rodil v kraju Pieve di Cadore.

»Zakaj moramo po 150 letih še vedno govoriti o mafiji?,« se je uvodoma vprašal Ciotti. Zato, ker je treba v času, ko se vse več ljudi odloča za udoben molk, biti glasni. Spominjati se je treba oseb, ki so v boju proti mafijam izgubile življenje, a to ne sme biti le votla gesta. »Ljudje, kot je bil Walter Eddie Cosina,« policist, ki je življenje izgubil v atentatu na sodnika Paola Borsellina, »morajo živeti tu notri,« je povedal Ciotti in se z roko potrkal po prsih. Spomin na Cosino je v uvodnem delu srečanja prinesla policistova nečakinja in aktivistka združenja Libera Silvia Stener, ki je z zlomljenim glasom spregovorila o stricu in v podporo prejela topel aplavz. »Dokler ne bomo izvedeli resnice, bolečina ne bo splahnela,« je dodala in se zahvalila Ciottiju, ki ji je po smrti strica povrnil voljo do življenja.

S svojim karizmatičnim nastopom je Ciotti, neutruden borec proti mafiji, očaral občinstvo in se dotaknil številnih aktualnih tematik. Prepričan je, da je odnos do sočloveka termometer naše človečnosti. »Problem niso migranti, pač pa mafijci,« je zadonelo v veliki dvorani tržaške univerze, ko je Ciotti udaril po mizi in opozoril na vsakodnevno preusmerjanje pozornosti z dejanskih problemov na navidezne.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo