Torek, 25 februar 2020
Iskanje

Maščevalna ihta požgala štiri vasi

Danes mineva 75 let od operacije Kozorog, s katero so Nemci označili požig Cerovelj, Mavhinj, Medjevasi in Vižovelj

Kras |
16. avg. 2019 | 6:21
Dark Theme

Operacijo Kozorog, s katero so Nemci označili požig Cerovelj, Mavhinj, Medjevasi in Vižovelj 16. avgusta 1944, je potrebno obravnavati seveda v kontekstu dogajanj v tistem času. Le nekaj dni pred tem so partizanski minerji razstrelili železniški viadukt pri Moščenicah, ki je bil izrednega pomena za preskrbo nemških vojaških enot iz notranjosti rajha. To je bila pika na i v vrsti sabotažnih akcij železniških prog na tem območju, predvsem povezave med Trstom in Ljubljano oz. Trstom in Vidmom. Nemci so se tedaj odločili za povračilni ukrep proti civilnemu prebivalstvu, za katero so vedeli, da večinoma podpira partizane. Tisto tretjo sredo v avgustu, na dan svetega Roka, je njihova soldateska (kot navaja zgodovinar Tone Ferenc, je šlo za vojake 188. divizije nemške vojske) s sodelavci najprej obkolila štiri vasi, vse v bližini železnice, nato pa prebivalcem dala pol ure časa ali še manj, da vzamejo najpotrebnejše stvari in zapustijo domove.

Kaj se je dogajalo tistega jutra pred 75 leti, ko so Nemci sežgali štiri kraške vasi? V iskanju spominov in anekdot, smo potrkali na marsikatera vrata po takrat požganih vaseh. Kdor je odprl, nam je spregovoril o strahu, izgubi doma in pa še hujši tragediji – deportaciji v Nemčijo, ki so se ji k sreči izognili.

Več v četrtkovem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo