Sreda, 18 september 2019
Iskanje

Med finalisti Nagrade Luchetta tudi Diego Bianchi Zoro

Novinarske nagrade v petih kategorijah bodo podelili med Link Festivalom, ki bo od 9. do 12. maja v Trstu

Trst |
25. mar. 2019 | 17:40
Dark Theme

Nagraditi novinarje, ki neposredno s prizorišč poročajo o posledicah vojn in njihovih grozot, revščine in političnih zablod, s posebno občutljivostjo za usodo otrok in mladostnikov, je od vedno cilj Nagrade Luchetta, ki jo bodo, letos bo to že 16., podelili v okviru festivala dobrega novinarstva Link Festival 2019 med 9. in 12. majem v Trstu. Drugače ne bi moglo biti, če vemo, da je pobudnik nagrade in festivala (v sodelovanju s Rai) Fundacija Luchetta, Ota, D'Angelo, Hrovatin, ta pa je nastala v spomin na tržaške reporterje, ki so izgubili življenje med opravljanjem svojega poklica v Mostarju v BiH oz. Mogadišu v Somaliji.

Žirija, ki se je sestala prejšnji konec tedna, je med nekaj več kot 100 prispevki iz vsega sveta izluščila trojico kandidatov za zmago v petih različnih kategorijah.

V kategoriji TV news, to je kratkih televizijskih poročil, se bodo za zmago potegovali Giammarco Sicuro (RAI Tg2) za reportažo o uličnih otrocih iz La Vege pri Caracasu, Orla Guerin (BBC News) za presunljivo osvetlitev ozadja uboja 42 otrok, žrtev »stranske škode« raketnega napada koalicijskih sil v Jemnu, in Sally Nabil (BBC News BBC Arabic) z opisom usode sirot v bojih ubitih pripadnikov skrajnega islamističnega gibanja Isis v libijski Misurati.

Finalisti za sekcijo daljših TV prispevkov so Diego Bianchi, popularni Zoro v oddaji Propaganda Live na kanalu La7, ki je v svojem značilnem slogu posnel reportažo o otroških žrtvah lakote in epidemij v Kongu, Jonah M. Kessel (The New York Times) z reportažo o zdravstveni bedi otrok na kitajskem podeželju in Massimiliano Chiavarone (TG2 Storie) s pretresljivim pričevanjem posledic sindroma Hikkimori, to je »prostovoljne izključitve« iz družbe, ki tudi pri nas prizadene vse več mladostnikov.

Spodaj si lahko ogledate reportažo o Kongu, ki jo je posnel Diego Bianchi, popularni Zoro.

Kar zadeva italijanski tisk, so finalisti Nagrade Luchetta Daniele Bellocchio (L'Espresso) s člankom o nasilju skrajnežev Boko Harem v Čadu, Barbara Schiavulli (Radio Bullets) z besedilom o sanitetni krizi v Venezueli, in Lisa Zancaner (L'Espresso) s prispevkom o izkoriščanju otrok pri iskanju zlata v Burkini Faso.

Kar zadeva mednarodni tisk je Tom Perry (Daili Mirror) poročal iz Bangladeša o neizmerni bedi milijona izgnanih pripadnikov manjšine Rohinga, Margaux Benn (Le Figaro) o vojakih najstnikih Isisa v Afganistanu in Bruno Lus (Le Monde) o praksi staršev, da svoje otroke izkoriščajo s pomočjo spletne strani youtube.

Maja bo nagrajena tudi najboljša fotografija. Miguel Gutierrez jo je za The Guardian/NRC Handesblad posnel v Caracasu, Alessio Romenzi za L'Espresso v Siriji in Yahya Arhab za The Guardian v Jemnu.

Predsednik letošnje žirije je bil odgovorni urednik kanala RAI News Antonio Di Bella, v žiriji pa je med drugimi vsako leto tudi odgovorni urednik Primorskega dnevnika, že četrtič zapored je bil to letos Aleksander Koren.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo